Hlavní obsah

Švédové mají v nominaci do Brna čtyři hokejisty z NHL

Stockholm

Čtyři posily z NHL mají v nominaci na turnaj Euro Hockey Tour v Brně hokejisté Švédska. Gólman Jhonas Enroth z Buffala a útočník Linus Omark z Edmontonu už zasáhli ve středu a v pátek do domácích zápasů Euro Hockey Challenge proti Švýcarsku, nově se do týmu před Kajotbet Hockey Games připojí obránce Viktor Hedman z Tampy Bay a také devatenáctiletý kandidát na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL Gabriel Landeskog z Colorada, který bude v reprezentaci debutovat.

Foto: Petr Josek, Reuters

Niklas Persson (vlevo) se švédským spoluhráčem Erikssonem

Článek

Naopak v Brně bude příští týden chybět pátá jistá posila Tří korunek ze zámořské soutěže - útočník Loui Eriksson z Dallasu, jenž se má k výběru Pära Martse připojit až 30. dubna.

Do nominace Marts zařadil také už tři hráče švédského mistra Brynäs - útočníky Johana Larssona, Calleho Järnkroka a obránce Mattiase Ekholma. Počítat nemůže s kapitánem šampiona - útočníkem Jacobem Silfverbergem. Jednadvacetiletého nejužitečnějšího hráče základní části i play off Elitserien povolala po skončení soutěže do bojů o Stanleyův pohár Ottawa, s kterou má Silfverberg smlouvu. Z týmu poraženého finalisty Skelleftey Marts nikoho nepozval.

Získat může ještě Marts zvučné posily pro domácím mistrovství světa, jehož část se hraje ve Stockholmu a vyvrcholí v Helsinkách, z prvního kola play off NHL. Chuť startovat na šampionátu potvrdil po vyřazení Detroitu útočník Henrik Zetterberg. Bude ale čekat na lékařskou prohlídku a povolení klubu.

Ve hře i další vyřazení z Detroitu

Posilami mohou být i jeho spoluhráči - další útočník Johan Franzén a obránci Niklas Kronwall s Jonathanem Ericssonem. Naopak veterán Nicklas Lidström, který v příštím týdnu oslaví dvaačtyřicáté narozeniny, už chce nechat příležitost mladším hráčům.

Švédové mají za sebou v přípravě na šampionát v sérii EHCh výhry v Oslu nad Norskem (5:0 a 7:1), v Minsku nad Běloruskem (4:3 po samostatných nájezdech a 2:1 po samostatných nájezdech) a domácí porážky se Švýcarskem (2:4 a 2:5). Po nich tým opustili obránci Oscar Klefbom z Färjestadu, Tobias Viklund s útočníkem Robertem Rosénem z AIK Stockholm a další útočníci Simon Hjalmarsson z Luley a Nicklas Danielsson z MODO Hockey.

Švédové vedou před závěrečným turnajem EHT tabulku s 16 body o bod před druhým Ruskem a o tři před třetí Českou republikou. Proti výběru kouče Aloise Hadamczika vstoupí do Kajotbet Hockey Games ve čtvrtek od 18:30. V sobotu je pak čeká ve stejný čas duel s Ruskem a v neděli od 14:00 severské derby s Finskem.

Nominace hokejistů Švédska na Kajotbet Hockey Games v Brně (26.- 29. dubna):
Brankáři: Viktor Fasth (AIK Stockholm), Cristopher Nihlstorp (Färjestad), Jhonas Enroth (Buffalo/NHL),
obránci: Jonas Frögren, Jonas Brodin (oba Färjestad), Mattias Ekholm (Brynäs), Mattias Karlsson (HV 71), Jonas Ahnelöv (MODO Hockey), Staffan Kronwall (Čerepovec/KHL), Daniel Fernholm (IFK Helsinky/Fin.), Victor Hedman (Tampa Bay/NHL),
útočníci: Johan Larsson, Calle Järnkrok (oba Brynäs), Fredrik Pettersson, Joel Lundqvist (oba Frölunda), Niklas Olausson, Johan Harju (oba Lulea), Patrik Zackrisson, Jonas Andersson (Atlant Mytišči/KHL), Jesper Fasth (HV 71), Daniel Bang (AIK Stockholm), Patrik Lundh (Färjestad), Niklas Persson (CSKA Moskva/KHL), Linus Omark (Edmonton/NHL), Gabriel Landeskog (Colorado/NHL).

Reklama

Související témata: