Hlavní obsah

V Mladé Boleslavi se demonstrovalo proti MS v hokeji v Bělorusku

Mladá Boleslav

Necelé dvě desítky převážně mladých lidí z Běloruska dnes v Mladé Boleslavi protestovaly proti tomu, že automobilka Škoda sponzoruje hokejové mistrovství světa, které se v autoritářské zemi uskuteční za dva roky. V sídle společnosti poté předali petici a dopis, v němž vedení firmy žádají o zastavení podpory šampionátu a zviditelnění diktatury. Společnost Škoda Auto v tiskovém prohlášení pro ČTK podporu režimu či státu odmítla.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V Mladé Boleslavi se uskutečnila protestní akce proti sponzorování hokejového mistrovství světa v Bělorusku 2014 automobilkou Škoda Auto.

Článek

"V Bělorusku není nejlepší situace pro takovéto zápasy, lidi jsou zatýkáni, biti, někteří i zavražděni. Alexandr Lukašenko je milovník hokeje, sám hokej hraje a tímto způsobem se snaží legitimizovat svou diktaturu," řekl jeden z účastníků demonstrace Alexandr Hladkij.

"Chceme, aby se Škoda jako orgán, který investuje peníze, neslučoval s diktaturou. Aby diktátor věděl, že žádné hry s diktaturou nejsou možné," dodal.

Shromáždění Bělorusové krátce po 15:00 na chodníku před bývalým sídlem společnosti rozvinuli vlajky, fotografie politických vězňů a plakáty s nápisy Svobodu pro politické vězně, Konec s diktaturou Lukašenka nebo Škoda chce financovat Lukašenka. Kolemjdoucím rozdávali letáky a po půl hodině se pokojně přesunuli do budovy vedení firmy. Zde organizátor Olexej Franckevič předal dopis a petici s 50 podpisy členů českého opozičního uskupení Asociace pro modernizaci.

Vedení automobilky upozornilo na opakované a demokraticky přijaté rozhodnutí Mezinárodní hokejové federace mistrovství v Bělorusku uspořádat. "Škoda Auto svým angažmá v hokeji nepodporuje konkrétní pořadatelskou zemi, či její režim, nebo organizaci pořádající mistrovství světa, ale mezinárodní hokejovou federaci IIHF v jejích celosvětových aktivitách v ledním hokeji. V tom je zahrnuta podporu dorostu i organizování více než 60 mezinárodních hokejových turnajů na celém světě," uvedlo vedení firmy v tiskovém prohlášení.

"Neměli bychom zapomínat na lidi, fanoušky. Lední hokej je v Bělorusku nejoblíbenějším sportovním odvětvím. Mnoho hokejových nadšenců by nemělo pochopení proto, kdyby IIHF stáhla tuto dlouho očekávanou sportovní událost," dodal mluvčí firmy Evžen Krauskopf.

Škoda Auto bude hlavním sponzorem mistrovství světa v ledním hokeji až do roku 2017. Spolupracovat s IIHF začala v roce 1992, o rok později se stala hlavním partnerem hokejového šampionátu.

Reklama