Hlavní obsah

Slovan Bratislava - Sparta Praha 3:5Sparta na úvod European Trophy porazila bratislavský Slovan, úspěšný byl i Liberec

Bratislava
Aktualizováno

Hokejisté Sparty Praha porazili v rámci turnaje European Trophy Slovan Bratislava na jeho ledě 5:3. Mužstvu českého trenéra Rostislava Čady tak uštědřil první prohru v rámci přípravy na první sezónu Kontinentální hokejové ligy. Dařilo se i Liberci, který doma zdolal švýcarský Fribourg 5:3. Čtyřmi asistencemi se blýskl kapitán Petr Nedvěd.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hokejisté Sparty se radují z branky - ilustrační foto.

Článek

Sparta v úvodu utkání zaskočila Slovan a tři minuty domácí k ničemu nepustila. Následně však Slovan hru vyrovnal a nevyužil několik slibných šancí. Na druhé straně mohl otevřít skóre Tenkrát, ale v dobré šanci minul. Ve 13. minutě otevřel skóre domácí Kukumberg po dravém průniku a střele z backhandu. Pět minut před koncem první dvacetiminutovky vyrovnal Forman. Slovan v závěru nevyužil přesilovku.

Domácí dvojice Bližňák-Vondrka spálila v úvodu druhé třetině obrovskou šanci. Na druhé straně jel sám na brankáře Konráda Sparťan Pacovský, ale nedal. Hostující brankář Schwarz vzápětí zachránil před dotírajícím Miklíkem. V polovině třetiny využil zaváhání domácí obrany Jánský a Sparta šla poprvé do vedení. Z přesilovky vzápětí vyrovnal exslávista Vondrka. V závěru třetiny opět strhl vedení na stranu Sparty Hlinka.

V úvodu třetí třetiny nevyužila Sparta přesilovou hru, ale okamžitě po návratu hráče Slovanu na led zvýšil Ton na dvoubrankové vedení Sparty. Domácí zvýšili tlak a výsledkem bylo snížení z hole Olveckého. Když se Slovan v závěru snažil o vyrovnání, fauloval Štajnoch a byl vyloučen do konce utkání. Domácí se přesto pokusili o power play, ale výsledek do opuštěné bratislavské klece pečetil Ton.

Čada věří, že po Krepsovi získá i Šatana

Trenér Slovan viděl příčinu prohry v chybách v obraném pásmu a v neproměňování šancí. „Všechny góly jsme dostali po odraženém puku z prostoru před brankou. Soupeře jsme přestříleli, ale výsledek je pro nás negativní," řekl Čada.

Asistent trenéra Sparty Jan Votruba čekal, že kvalitní tým Slovanu od první minuty vlítne do utkání. „V prvních deseti minutách jsme se tím vyrovnali. Bylo skvělé, že ve druhé třetině jsme šli dvakrát do vedení. Závěr utkání jsme si už pohlídali," uvedl.

Nová posila Slovanu Kamil Kreps vyjádřil spokojenost s prvním utkáním v dresu Slovanu. „Zda nastoupím do utkání, to jsem nechal na trenérech. Rovnou jsem tam skočil a to bylo nejlepší," dodal po utkání. Kreps byl překvapený atmosférou. „Nečekal jsem, že na přípravné utkání přijde tolik lidí," dodal.

Čada vyjádřil přesvědčení, že příští týden Slovan posílí Miroslav Šatan, který už s mužstvem trénuje.

Nedvěd režíroval výhru Liberce

Liberec zvítězil 5:3 nad švýcarským Fribourgem. Nedvěd se teprve v neděli po potvrzení svého setrvání na severu Čech zařadil do přípravy a sám předpokládal, že do zápasů zasáhne až přibližně po týdnu na ledě. Nakonec ale naskočil do hry už dnes a ve 22. minutě přihrál v přesilovce na úvodní branku Tomáše Urbana. Za 40 vteřin sice vyrovnal Mauldin, ale Liberci získali dvoubrankové vedení Špaček s Havířem, který využil další početní výhodu. U obou gólů asistoval opět Nedvěd.

Při přesilovce Fribourgu vzápětí snížil i po přihrávce českého útočníka Pavla Rosy Loeffel, ale v 47. minutě vrátil Bílým Tygrům dvoubrankový náskok Kudrna. Naději hostům dal ještě Mauldin, ale vteřinu před koncem při power play pojistil výsledek znovu Kudrna po další Nedvědově asistenci.

Lev Praha vyhrál nad Čerepovcem

Hokejisté Lva Praha vyhráli v prvním ze tří přípravných zápasů svého soustřední ve Švýcarsku nad Severstalem Čerepovec 3:1. O vítězství nového týmu Kontinentální ligy se v Leukerbadu postaral dvěma góly Jakub Klepiš, gól a dvě asistence si připsal Petr Vrána. V sestavě Severstalu nechyběl český obránce Petr Čáslava, který přišel z CSKA Moskva.

Lev zamířil do Švýcarska v sobotu a připravuje se ve vysokohorských podmínkách v Adelbodenu, odkud vyráží k zápasům. V Leukerbadu mohli trenéři Josef Jandač a Jiří Kalous už poprvé zařadit do sestavy i slovenské hvězdy Luboše Bartečka a Marcela Hossu.

Skóre otevřel v šesté minutě Klepiš a ještě v úvodní části vítěz Gagarinova poháru z uplynulých dvou let přidal po kombinaci s Vránou a Bartečkem i druhý gól. V závěru druhé třetiny snížil Mons, který pokazil Pöpperlemu čisté konto. Výsledek ale pojistil Vrána, jehož nahození překvapilo Košečkina.

Lev zůstává v přípravě na vítězné vlně po duelech s Kladnem (3:2 po samostatných nájezdech), s Libercem (3:2) a se Spartou (4:2). Ve Švýcarsku se utká ještě v sobotu s Luganem a v pondělí s Bielem. Pak ještě čeká Jandačův tým před vstupem do KHL turnaj v Doněcku za účasti domácího Donbassu, Čerepovce, Petrohradu a Jekatěrinburgu.

Rolinek dvěma trefami pomohl Ufě k výhře ve Varech

Při střelecké chuti je na české půdě letní posila Ufy Tomáš Rolinek. Kapitán mistrů světa z Německa z roku 2010 v pondělí zařídil dvěma góly výhru v Chomutově 3:1 a dnes opět dvěma trefami pojistil v Karlových Varech vítězství 4:2. V 26. minutě se trefil v přesilovce čtyř proti třem a navázal na Pankovovy dvě rychlé branky z úvodu utkání. V třetí třetině dovršil Rolinek výsledek tečí v další přesilovce.

Kladno nenavázalo na pondělní výhru v Pardubicích 5:1 a připsalo si šestou porážku ze sedmi přípravných duelů, když podlehlo doma Litvínovu 2:5. Rytíři sice vedli díky Martinu Látalovi, ale Kafan, Baláž, Kubinčák a Hanzl v druhé části otočili na 4:1 pro Severočechy. V závěru druhé části snížil opět Látal, ale v závěrečné power play se trefil také podruhé Kubinčák.

Kometa Brno představila proti Vítkovicím i svou novou akvizici slovenského beka Borise Valábika a potěšila 1400 diváků výhrou 8:5. Po dvou gólech vítězů vstřelili Tomáš Svoboda, Jan Hruška a Dočekal, přihrávku zaznamenal i Valábik.

Hokejová European Trophy:
Jižní divize:
HC Slovan Bratislava - HC Sparta Praha 3:5 (1:1, 1:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 13. Kukumberg (Kytnár), 29. Vondrka (Boumedienne, Miklík), 42. Ölvecký (Šťastný) - 15. Forman (Y. Treille, Jan Hanzlík), 26. Jánský (Luňák), 32. J. Hlinka (Ton), 42. Ton (Gawryletz, Jan Hanzlík), 60. Ton (Tenkrát, J. Hlinka). Rozhodčí: Baluška, Müllner - Junek, Tvrdoň (všichni SR). Vyloučení: 1:5, navíc Štajnoch (Slovan) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 8843.
Východní divize:
Bílí Tygři Liberec - Fribourg-Gottéron 5:3 (0:0, 3:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 22. T. Urban (P. Nedvěd, Derner), 26. Špaček (Bárta, P. Nedvěd), 34. Havíř (P. Nedvěd, T. Urban), 47. Kudrna, 60. Kudrna (P. Nedvěd) - 23. Mauldin (Brügger), 36. Loeffel (Bykov, Rosa), 56. Mauldin (Bykov, B. Plüss). Rozhodčí: Hrubý, Smitka - Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 8:8, navíc Heins (Fribourg) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 1000.
Přípravné zápasy
Rytíři Kladno - HC Verva Litvínov 2:5 (1:0, 1:4, 0:1)
Branky: 6. a 40. M. Látal - 30. a 60. Kubinčák, 21. Kafan, 23. Baláž, 35. Hanzl z tr. střílení.
HC Kometa Brno - HC Vítkovice Steel 8:5 (3:1, 3:2, 2:2)
Branky: 9. a 28. T. Svoboda, 16. a 31. J. Hruška, 36. a 51. Dočekal, 15. Kováčik, 59. Holec - 20. Sloboda, 26. T. Káňa, 27. Svačina, 57. Šedivý, 58. J. Káňa.
HC Energie Karlovy Vary - Salavat Julajev Ufa 2:4 (0:2, 0:1, 2:1)
Branky: 58. a 58. Pohl - 2. a 4. Pankov, 26. a 44. Rolinek.
HC Lev Praha - Severstal Čerepovec 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Branky: 6. a 15. Klepiš, 51. Vrána - 39. Mons.Hráno v Leukerbadu (Švýcarsko).

Reklama

Související témata: