Hlavní obsah

VIDEO: Slovenská dvacítka zaskočila favorita. Nečekali jsme, že budou tak dobří, přiznali Rusové

Ufa

Těžší vstup do světového šampionátu snad oba týmy ani nemohly mít - česká i slovenská hokejová dvacítka se na úvod MS v ruské Ufě postavila loňským finalistům. Zatímco svěřenci kouče Miroslava Přerosta proti úřadujícím mistrům světa ze Švédska tahali za kratší konec hned od začátku a nakonec prohráli 1:4, naši východní sousedé se postarali o první překvapení turnaje, když o bod obrali silný výběr Ruska.

Rusko - Slovensko 3:2pp

 
Článek

Domácí sbornou hnala za vítězstvím vyprodaná aréna v Ufě, ve které úvodní duel obou týmů na šampionátu sledovalo takřka osm a půl tisíce fanoušků. A dlouho se nezdálo, že by měli být svědky nějakého překvapení.

Rusové, v jejichž kádru nechybí ani letošní jednička draftu NHL Nail Jakupov, totiž v polovině základní hrací doby vedli 2:0 a svého soupeře přehrávali. Jenže ještě v prostřední třetině snížil Matúš Matis a v posledních vteřinách třetí periody poslal při přesilové hře zápas do prodloužení Richard Mráz.

„Nepředpokládali jsme, že by se Slováci mohli vrátit do zápasu. Zvlášť poté, co jsme se dostali do vedení 2:0 a poté, jaký výkon jsme předvedli v první třetině," přiznával útočník Michail Grigorenko, že jej mužstvo trenéra Ernesta Bokroše překvapilo. „Neočekávali jsme, že budou tak dobří. Ale šlo o první zápas, takže jsme na to nebyli moc připravení."

Můžeme dojít daleko, věří slovenský gólman Nagy

Rusové nakonec ukořistili alespoň dva body, o výhře 3:2 rozhodl devět vteřin před koncem prodloužení obránce Jarullin. „S naším výkonem jsem spokojený, byl to vydařený zápas. Na začátku jsme moc nevěděli, co od Rusů očekávat. Ale když jsme dali první gól, cítili jsme se sebevědomější, zatímco Rusové znervózněli," řekl slovenský gólman Adam Nagy, který si v utkání připsal čtyřiadvacet zákroků.

„Bod bereme, na konci se může hodit. Pokud takhle budeme hrát i dál, můžeme dojít daleko," dodává Nagy. Slováci se v rámci skupiny B ještě postupně utkají s Kanadou, Německem a USA. Vítěz skupiny postoupí přímo do semifinále, týmy z druhého a třetího místa si zahrají čtvrtfinále. Dva nejhorší celky z obou skupin čeká boj o udržení.

Reklama

Související témata: