Hlavní obsah

Kanada - USA 1:5Američané zdolali Kanadu. Ve finále MS si zahrají se Švédskem

Ufa
Aktualizováno

O zlato z hokejového mistrovství světa do 20 let v Ufě si zahrají týmy USA a Švédska. Američané porazili v semifinále Kanadu 5:1 a po loňské účasti ve skupině o udržení mají jistou medaili. Obhájci titulu Švédové zdolali domácí Rusko 3:2 po samostatných nájezdech. Finále se hraje v sobotu od 14:00 SEČ, duel o bronz je na programu o čtyři hodiny dříve.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Zklamaní kanadští hokejisté po prohře s USA v semifinále MS dvacítek.

Článek
Fotogalerie

Třemi body za dvě branky a jednu asistenci se podíleli na úspěchu čtvrtfinálového přemožitele České republiky obránce Jake McCabe a útočník John Gaudreau. McCabe v osmé minutě otevřel skóre a v 17. minutě přidal kapitán USA i druhý gól. Na začátku druhého dějství si navíc připsal také asistenci u trefy Gaudreaua.

Kanaďané své šance neproměňovali, v 33. minutě upravil už na 4:0 Vesey a "vyhnal" gólmana Subbana z branky. Američané si postup do finále bez potíží pohlídali. V 44. minutě sice Gibsonovi pokazil čisté konto v oslabení Rattie, ale americký gólman vzápětí zlikvidoval šanci Stromeho a nepřekonali jej ani Scheifele a Nugent-Hopkins. V 56. minutě dovršil výsledek Gaudreau.

Brankář Gibson opět zářil

Jedním z hrdinů Američanů byl gólman John Gibson, který pochytal 33 střel soupeře. "Naše obrana hrála opravdu dobře, což mi práci výrazně ulehčilo. Kdyby to tak nebylo, pravděpodobně bychom nebyli ve finále," řekl Gibson oficiálním stránkám MS.

"Cítím se úžasně, zvlášť po takovém emocionálním utkání proti Kanadě. Jsem na náš tým opravdu pyšný. Byl to náš nejlepší zápas na turnaji," řekl kapitán McCabe, jehož tým ve čtvrtfinále porazil Česko jednoznačně 7:0.

Kanada bude útočit v boji o třetí místo na patnáctou medaili za sebou, ale zlato jí chybí od roku 2009, kdy slavila pátý triumf v řadě. "Vypadalo to, že nám na začátku nešly nohy, soupeř byl všude dřív. Hráli výborně, to musíme uznat, ale my jsme měli hrát lépe," prohlásil útočník Jonathan Huberdeau, který si v zápase připsal čtyři záporné body za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech.

Rusové si zlatý sen nesplní

Domácí Rusko po středeční výhře po samostatných nájezdech nad Švýcarskem tentokrát v další dramatické bitvě neuspělo. V repríze loňského finále nezačalo proti obhájcům titulu Švédům dobře a v polovině úvodní třetiny už prohrávalo 0:2. Při Koledovově vyloučení otevřel skóre Lindholm a pak se trefil z mezikruží Forsberg.

Do hry se vrátila sborná před polovinou zápasu díky tečované ráně Mironova od modré čáry. O vyrovnání se postaral v 48. minutě z dorážky Grigorenko. V rozstřelu pochytal švédský gólman Lundström nájezdy Grigorenka, Jakupova i Kučerova, domácí Vasilevskij byl úspěšný proti Vikstrandovi i Raskovi, ale v třetí sérii jej překonal Collberg.

Záchranu v elitní kategorii si po Finech zajistili také Slováci, kteří zdolali Lotyšsko 5:3. Tým kouče Ernesta Bokroše sice v úvodu prohrával, ale pak otočil stav na 3:1. Lotyši se nevzdali, vyrovnali na 3:3, avšak Slovensku zajistil výhru v 55. minutě druhou trefou v utkání Bíreš. Výsledek ještě potvrdil do prázdné branky Daňo.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Ufě (Rusko)
Semifinále
Kanada - USA 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 45. Rattie (Danault) - 8. McCabe (Barber, Reilly), 17. McCabe (Grimaldi, Trocheck), 23. Gaudreau (McCabe, Gibson), 33. Vesey (Gaudreau, Miller), 56. Gaudreau (Vesey, Miller). Rozhodčí: Massy (Švýc.), Sjöqvist (Švéd.) - Raming (Rus.), Staňo (SR). Vyloučení: 8:3. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 4781.
Švédsko - Rusko 3:2 po sam. nájezdech (2:0, 0:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Lindholm (Rask, Molin), 10. Forsberg (Bengtsson, Hägg), rozhodující sam. nájezd Collberg - 28. Mironov (Jakupov, Kapustin), 48. Grigorenko (Kučerov, Kosov). Rozhodčí: Dumas, Patafie - George (všichni USA), Dussureault (Kan.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 7698.
Skupina o udržení
Slovensko - Lotyšsko 5:3 (1:1, 2:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 15. Bíreš (Korím, R. Mráz), 31. Mikúš (Matis, Uhrík), 34. Daňo (Nechala), 55. Bíreš (Daňo, Čerešňák), 60. Daňo - 2. Ozolinš (Bukarts), 46. Jevpalovs (Blugers, K. Lipsbergs), 51. Kulda (Siksna, Jevpalovs). Rozhodčí: Jablukov (Něm.), Levonen (Fin.) - Haster (Švéd.), Sivov (Rus.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 1457.
1.Finsko2200013:16
2.Slovensko211007:45
3.Německo200111:101
4.Lotyšsko200024:100

Reklama