Hlavní obsah

Hokejisté Ruska přerušili letitou kanadskou medailovou sérii a z MS do dvaceti let vezou bronz

Aktualizováno

Rusové získali v domácím prostředí na mistrovství světa hráčů do 20 let v Ufě bronzové medaile, když v boji o třetí příčku porazili 6:5 v prodloužení Kanadu. Strhující zápas, v jehož průběhu vyslanci kolébky hokeje ani jednou nevedli, rozhodl v čase 61:35 Valerij Nikuškin. Sborná tak zkompletovala medailovou sbírku z posledních tří juniorských mistrovství světa.

Foto: Mark Blinch , Reuters

Nikuškin v prodloužení prostřelil Subbana, čímž Rusku zajistil bronzovou medaili.

Článek

V týmu poražených opět zazářil kapitán Ryan Nugent-Hopkins, jenž si připsal čtyři body za gól a tři nahrávky. Kanada přišla porážkou o vynikající sérii - medaili totiž získala na předchozích 14 po sobě jdoucích šampionátech. V roce 1998 ztroskotali Kanaďané ve čtvrtfinále shodou okolností rovněž na Rusku.

"Jsem samozřejmě zklamaný. A myslím, že stejně jsou na tom i všichni ostatní kluci v kabině," prohlásil po utkání smutný Nugent-Hopkins. "Tvrdě jsme dřeli a bojovali. Čtvrté místo však není něčím, co by Kanada chtěla," vystihl útočník Edmontonu velké zklamání zámořského týmu, který sice vozil z MS medaile, ale titul získal naposledy před čtyřmi roky. "Odjíždět bez medaile je neakceptovatelné," doplnil další forvard Jonathan Huberdeau.

Domácí sborná měla před více než sedmi a půl tisíci diváků parádní nástup a na konci páté minuty vedla 2:0 po gólech Chochlačjova a Jakupova, který se trefil v první přesilovce zápasu při Jennerově trestu. Kanadský kouč Spott se ihned rozhodl probrat své svěřence při oddechovém času a výsledek se brzy dostavil.

Už za dvě minuty a dvě vteřiny Kanaďané snížili, když Nugent-Hopkins poslal z trestné lavice předčasně zpět do hry Mozera. Jenže o dalších 56 sekund později Djakov vrátil Rusům dvoubrankový náskok a vyhnal z branky Binningtona, jehož nahradil Subban. Domácí následně přežili oslabení, ale v 16. minutě se provinili proti pravidlům znovu a Huberdeau po 37 vteřinách početní výhody snížil.

Srovnání skóre přišlo záhy

I další prohřešek přišel Rusy draho. Ve 24. minutě stačilo Kanaďanům jen 16 vteřin přesilovky a Scheifele vyrovnal. Vzápětí však poslal Rusy znovu do vedení Mozer a domácí mohli přidat další gól, ale přesilovku nevyužili a sami místo toho v oslabení ve 33. minutě inkasovali z hole Murphyho.

Přesně po minutě odehrané ze třetí části ale zužitkoval přesilovku z konce druhé třetiny Jakupov a Rusové byli cennému kovu opět blíž. V 51. Kanada znovu srovnala krok. Poté co v průběhu zápasu využila čtyři z pěti přesilovek, se při rovnovážném stavu trefil Ritchie a poslal zápas do prodloužení.

To nakonec Kanada i přes velkou střeleckou převahu v celém duelu (45:25) prohrála. Na jedné straně nevyužil velkou šanci Hamilton a Nikuškin vzápětí na druhé straně odstartoval radost v ruském podání.

Jako kdybychom vyhráli zlato, zářil štěstím Žarkov

"Dali jsme do toho dnes všechno, proto jsme vyhráli," prohlásil kapitán ruského výběru Nail Jakupov. "Takový je život, takový je hokej. Nejspíš jsme ztratili nějakou energii v předchozích zápasech se Švýcary a pak i se Švédy a ještě ve třetí třetině se každý cítil trochu unavený, ale musím svému týmu za vše poděkovat," doplnil autor dvou branek.

"Jsem vážně šťastný. Když porazíte Kanadu, navíc v takovémto utkání a ještě navíc v domácím prostředí... Pro mě osobně je to takřka jako kdybychom vyhráli zlato," uvedl forvard Danil Žarkov.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Ufě (Rusko), zápas o 3. místo
Kanada - Rusko 5:6 v prodl. (2:3, 2:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Nugent-Hopkins (Scheifele), 16. Huberdeau (Nugent-Hopkins, Murphy), 24. Scheifele (Nugent-Hopkins, Murphy), 33. Murphy (Nugent-Hopkins, Huberdeau), 51. Ritchie (Harrington) - 4. Chochlačjov (Djakov, Jarullin), 5. Jakupov (Jarullin, Nestěrov), 8. Djakov (Tkačjov), 25. Mozer (Šalunov), 41. Jakupov (Kapustin), 62. Nikuškin (Tkačjov, Sergejev). Rozhodčí: Dumas, Patafie - George (všichni USA), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:5. Využití: 4:2. Diváci: 7617.
Kanada: Binnington (8. Subban) - Harrington, Hamilton, Ouellet, Wotherspoon, Rielly, Murphy - Rattie, Nugent-Hopkins, Huberdeau - Scheifele, Strome, Drouin - Ritchie, Jenner, Danault - Lipon, MacKinnon, McNeill - Camara. Trenér: Stephen Spott.
Rusko: Makarov - Jarullin, Nestěrov, Djakov, Dyblenko, Mironov, Koledov, Sergejev - Jakupov, Chochlačjov, Kapustin - Kučerov, Slepyšev, Grigorenko - Tkačjov, Nikuškin, Kosov - Šalunov, Sigarjov, Mozer - Žarkov. Trenér: Michail Varnakov.

Reklama

Související témata: