Hlavní obsah

USA - Švédsko 3:1Hokejisté USA vyhráli MS dvacítek, ve finále zdolali Švédsko

Ufa

Hokejové mistrovství světa hráčů do dvaceti let vyhrály potřetí v historii Spojené státy americké. Svěřenci trenéra Phila Housleyho porazily v sobotním finále v Ufě obhájce titulu ze Švédska 3:1. Výraznou měrou přispěl k výsledku Rocco Grimaldi, jenž dvakrát skóroval. Tým USA navázal na triumfy z let 2004 a 2010 a po loňské účasti ve skupině o udržení opět ukázal svou sílu v juniorském hokeji.

Foto: Jurij Kuzmin, ČTK/AP

Americký hokejový útočník Rocco Grimaldi se raduje z gólu do sítě Švédska ve finále mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Ufě.

Článek

První šanci utkání měl ve třetí minutě Američan Gaudreau. Pak hráli Švédové po vyloučeních Boyce Rotevalla a Arvidssona 35 vteřin ve třech proti pěti, ale gólman Lundström odolával. Už při klasické přesilovce měli šance Miller a Kuraly, po jejím skončení ještě Galchenyuk. Na druhé straně ohrozil Gibsona Rask.

Ve 13. minutě měli Švédové štěstí, když se puk po střele Grimaldiho odrazil od pravé do levé tyče a zpět do hřiště. Seveřané pak nevyužili svou první přesilovku v utkání a v 19. minutě nezměnila skóre ani možnost Američana Veseye.

V závěru úvodního dějství byl vyloučen Bardreau a po přestávce z toho Švédové vytěžili vedení. Kotouč se odrazil od Jonesových bruslí k Sandbergovi, který se z mezikruží trefil přesně do levého horního rohu Gibsonovy branky.

Grimaldi otočil stav

Američané odpověděli ve 28. minutě, kdy se Grimaldi dokázal zbavit dvou bránících hráčů, vybruslil zpoza branky a střelou k pravé tyči překvapil Lundströma. Dočkal se tak své první trefy na turnaji. Housleyho svěřenci po vstřelené brance ožili a nebezpečně dorážel Kuraly.

Ve 31. minutě už se obrat ve skóre podařil, když Troubovu ránu šťastně tečoval tělem opět Grimaldi. Sudí Massy se Smithem si ještě u videa prověřili, zda nezasáhl puk vysokou holí. Vyrovnat mohl v 36. minutě v přesilovce Karlsson, ale Gibson puk vytěsnil.

V závěrečném dějství se snažili Švédové smazat ztrátu, ale Američané pozorně bránili a mohli se spolehnout na Gibsona, na kterého nevyzrál po objetí branky Arvidsson. Při Grimaldiho trestu se obhájci titulu také neprosadili. V 54. minutě neuspěl před brankou Sandberg a vzápětí ani Collberg.

Švédský trenér Roger Rönnberg sáhl 100 vteřin před koncem k power play, ale 16 sekund před sirénou potvrdil výhru USA do prázdné branky Trocheck. I v dalším finálovém souboji ročníků 1993 a 1994 tak byli hráči "Tre Kronor" neúspěšní, když s Američany prohráli na MS osmnáctek před dvěma roky v Crimmitschau i loni v Brně. V Ufě Švédové až do finálového souboje nepoznali přemožitele.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Ufě (Rusko):
Finále:
USA - Švédsko 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 28. Grimaldi (Sieloff, Trocheck), 31. Grimaldi (Trouba), 60. Trocheck (Miller) - 22. Sandberg (Rakell). Rozhodčí: Massy (Švýc.), Smith (Kan.) - Raming (Rus.), Staňo (SR). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 6001.
USA: Gibson - Murphy, Reilly, Trouba, Sieloff, Jones, McCabe, Gostisbehere - Kuraly, Galchenyuk, Barber - Miller, Gaudreau, Vesey - Biggs, Grimaldi, Trocheck - Bardreau, Pietila, Hartman - Lucia. Trenér: Phil Housley.
Švédsko: Lundström - Nilsson, Vikstrand, Bengtsson, Hägg, Djuse, Arnesson, Djoos - Forsberg, Karlsson, Sandberg - Collberg, Lindholm, Molin - Wennberg, Arvidsson, Rakell - Rask, de la Rose, Sörensen - Boyce Rotevall. Trenér: Roger Rönnberg.
Konečné pořadí:
1. USA
2. Švédsko
3. Rusko
4. Kanada
5. Česká republika
6. Švýcarsko
7. Finsko
8. Slovensko
9. Německo
10. Lotyšsko - sestup.

Reklama

Související témata: