Hlavní obsah

Hokejisté oslaví v Praze patnáct let od triumfu v Naganu. Bez Jágra

Praha

Společným setkáním téměř celého kádru i realizačního týmu vyvrcholí v sobotu 23. února v Praze oslavy patnáctiletého výročí triumfu českých hokejistů na olympijských hrách v Naganu. Chybět budou jen Jaromír Jágr z Dallasu, Roman Hamrlík z Washingtonu a Milan Hejduk z Colorada, kteří hrají v NHL, omluvený Jiří Dopita a zesnulý trenér Ivan Hlinka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaromír Jágr na tréninku české reprezentace v Brně.

Článek

O organizaci oslav se stará šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener, který s Hlinkou tým k historickému triumfu pod pěti kruhy dovedl. "Vybaví se mi ohromná parta a spolupráce s Ivanem (Hlinkou), který mně a nám všem chybí. Byl tím obrovským tmelem a jeho charisma chybí vůbec českému hokeji," řekl ve středu Lener na tiskové konferenci v Praze.

Do Prahy, kde se na zatím neurčeném místě setkání uskuteční, přijedou i bývalí hokejisté Petr Svoboda, Richard Šmehlík a Robert Lang, kteří žijí v Severní Americe. "Jsou přichystaní, že přiletí," uvedl Lener.

"Jsem rád, že členové zlatého týmu většinou v hokeji i nadále působí, řada z nich dokonce hraje na nejvyšší úrovni dodnes, ať už v zámoří, nebo v extralize," prohlásil prezident svazu Tomáš Král. "Věřím, že setkání bude důstojným připomenutím největšího úspěchu v dějinách našeho hokeje, stejně jako všech, kdo k němu před patnácti lety rozhodujícím způsobem přispěli," doplnil Král.

Vedle Jágra, Hamrlíka a Hejduka stále hrají bek Libor Procházka s útočníkem Pavlem Paterou v Kladně, Martin Ručinský v Litvínově, Martin Straka v Plzni a Dopita v prvoligové Olomouci. "Málem nám vyšlo, že by tu byli téměř všichni, kdyby neskončila výluka v NHL. Ale omluvil se jediný Jirka Dopita, jinak si všichni udělají čas," řekl Lener.

Dějiště setkání a detailní program ještě svaz nezveřejnil. "Máme několik možností a zvažujeme tu nejlepší. Program bude otázka nějakých tří čtyř hodin. Předpokládám, že kluci, kteří přiletí ze zámoří, si zorganizují i svoje akce nejen s týmem, ale třeba v Litvínově," uvedl Lener.

Čeští hokejisté v Naganu získali poprvé v historii zlatou medaili. Ve finále porazili 22. února 1998 Rusko 1:0 díky brance Petra Svobody ze 49. minuty. Výročí triumfu bude připomínat emblém na dresech národního týmu příští týden na Oddset Hockey Games v Malmö.

Kádr českých hokejistů z olympijských her v Naganu:
Brankáři:
Dominik Hašek
Roman Čechmánek
Milan Hnilička,
obránci:
Roman Hamrlík
František Kučera
Libor Procházka
Petr Svoboda
Jiří Šlégr
Richard Šmehlík
Jaroslav Špaček,
útočníci:
Josef Beránek
Jan Čaloun
Jiří Dopita
Milan Hejduk
Jaromír Jágr
Robert Lang
David Moravec
Pavel Patera
Martin Procházka
Robert Reichel
Martin Ručinský
Vladimír Růžička
Martin Straka.
Realizační tým:
Ivan Hlinka, Slavomír Lener (trenéři)
Vladimír Martinec (asistent)
Stanislav Neveselý (vedoucí mužstva)
Zdeněk Ziegelbauer (lékař)
Václav Šašek, Pavel Křížek (maséři)
Jaroslav Maule (kustod)
František Černík (manažer).

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko