Hlavní obsah

Hokejistky na OH nepostoupily, ale tým má podle kouče perspektivu

Weiden

České hokejistky sice v kvalifikaci ve Weidenu na postup na olympijské hry v Soči nedosáhly, přesto potvrdily, že je ženský hokej v tuzemsku na vzestupu. V dubnu v Kanadě si družstvo kouče Karla Manharta zahraje poprvé v elitní kategorii mistrovství světa a tým s věkovým průměrem 21 let má velkou perspektivu. Manhart si je ale vědom, že k tomu, aby Češky v roce 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu pod pěti kruhy už nechyběly, je potřeba spousta práce.

Foto: Petr Eret, ČTK

Smutné české hokejistky po utkání s Německem. Na OH se nedostaly.

Článek

Výsledek ve Weidenu, kde bude v neděli jeho výběr bojovat o druhé místo s Čínou, bere Manhart jako neúspěch. "Musíme to rozebrat. Náš hrozně mladý kádr je do budoucna devíza, ale musíme daleko víc pracovat. Do další olympiády je dlouhá doba. Teď se to bohužel nepovedlo, chceme se tam do budoucna dostat. V této sezóně máme před sebou další vrchol, tím je udržení v elitní skupině mistrovství světa," řekl Manhart.

V roce 2009 přitom český tým sestoupil do divize II světového šampionátu, ale hned na dalším turnaji o dva roky později se vrátil do divize I a loni slavil další postup. "Holky jsou výborná parta a je to výborný tým. Ten vzestup je dlouhodobá práce. Máme holky v zahraničí a také hráčky, které hrají v chlapeckých oddílech," popsal Manhart důvody vzestupu.

V týmu má sedm hokejistek, kterém na přelomu roku hrály na MS osmnáctek ve Finsku. Šest z nich - obránkyně Samantha Kolowratová, Dominika Lásková a Aneta Tejralová a útočnice Aneta Lédlová, Klára Chmelová a Tereza Vanišová - mohou hrát i na příštím turnaji juniorek a tři z nich dokonce i na dalším.

Holky nepropadly

"Hodně s osmnáctkou spolupracujeme. Chceme hrát stejný systém a je vidět, že ty holky tady nepropadly. Hrajou dobře a doplňují starší, zkušenější kádr. Myslím, že úspěchy českého ženského hokeje ještě přijdou. I vystoupení ve Weidenu musíme proto brát pozitivně jako sbírání zkušeností," doplnil Manhart.

Kapitánka Alena Polenská vidí důvod vzestupu mezi elitu v tom, že jádro týmu je dlouho pohromadě. "Kádr nějakých patnácti holek je pořád stejný. Takže my jsme se naučily hrát hodně jako tým a držíme spolu jako parta. V tom je naše největší síla. V týmu jsou hrozně dlouho holky z mistrovství osmnáctek z Calgary," připomněla bronz z roku 2008 Polenská, jedna z pětice tehdejších medailistek.

Plusem hraní s klukama

Navíc výběr stále doplňují další mladé, talentované hokejistky. "Mladé holky máme dobré, takže doufáme, že se do příštích let ještě zvedneme, a snad se nám to za čtyři roky podaří," vzhlíží Polenská k příštímu boji o olympiádu. "Hrozně důležité jsou ale zkušenosti starších hráček. Dalo se to dohromady s mladýma, silnýma a rychlýma holkama, které jsou zvyklé hrát s klukama. To pomohlo vzestupu ženského hokeje."

Dvaadvacetiletá Polenská působí na vysoké škole ve Spojených státech amerických na Brown University. "Máme v našem týmu volný led od osmi od rána do dvanácti. Kdykoliv, když nemám hodinu, tak můžu jít na led sama a trénovat. Každý den odpoledne máme trénink hodinu a půl až dvě. Hrozně to pomáhá. Kdyby takové možnosti byly v Čechách, tak by hokej šel ještě víc nahoru," popsala své zkušenosti ze země velmoci ženského hokeje.

Hrají po celém světě

V USA působí také útočnice Denisa Křížová, Lucie Manhartová a Kateřina Mrázová, obránkyně Jana Fialová hraje v Kanadě. Další čtyři reprezentantky nastupují ve Švýcarsku a brankářka Radka Lhotská v Německu. "Holky v Evropě při hokeji pracují, my v Americe studujeme. Zahraniční angažmá hodně pomáhá, protože v naší ženské lize není stejná úroveň týmů," dodala Polenská.

Reklama

Související témata: