Hlavní obsah

Moravcovi prsten pro vítěze z Nagana ukradli, ale vykoupil ho zpátky. Za dvacet tisíc

Praha

Patnáct let od naganského zlata vyvolalo spoustu vzpomínek i v Davidu Moravcovi, který letěl na olympiádu s vizitkou nejlepšího střelce extraligy. Kromě špalíru lidí, který se při triumfální cestě ze starého letiště v Ruzyni táhl až na Staroměstské náměstí, si však devětatřicetiletý hokejista vybavuje i méně příjemnou historku související s Turnajem století.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zcizený pamětní prsten za triumf v Naganu vykoupil David Moravec zpět.

Článek

„Byl jsem hrát s kamarádem squash a vybrali mi skřínku," připomínal Moravec nepříjemnou vzpomínku na angažmá v Třinci (2007–09). Vedle peněz a dalších věcí přišel i o cennou relikvii: památeční prsten pro naganské vítěze, jejichž sadu nechal vyrobit ve Spojených státech obránce Jiří Šlégr. „Bylo to asi předem připravené. Zjistil jsem, že mám klíč od vedlejší skříňky," líčil Moravec, jenž sice kontaktoval policii, ale velké naděje na navrácení prstenu si nedělal.

Při tradičním posezení Ocelářů na konci sezóny se ovšem dočkal velkého překvapení. „Přišel nějaký chlap, že asi ví, kde ten prsten je. Tak jsem ho poslal do hajzlu, ale on prý vážně, že ho přiveze. Za dva dny jsem mu volal, načež mi sdělil, že ten, kdo prsten má, chce za něj dvacet tisíc..."

A tak Moravcovi nezbylo než zaplatit, aby měl zase památku u sebe. „S policií už jsem to neřešil. Ten dotyčný věděl spoustu detailů o mně, manželce, že mám děti, kde bydlím. Nevyhrožoval, jen to konstatoval. Tak už jsem to nechal být," povzdechl si Moravec.

Že zpátky nedostal žádnou napodobeninu, to věděl hned. Jeho prsten má totiž jednu zvláštnost. V nápise „Czech Republic" má totiž místo písmene ‚p' omylem ‚b'. „Už jsem to nechtěl Gumovi (Šlégrovi) vracet, stejně s tím měl jen starosti," řekl hokejista, který nyní hraje druhou ligu za Baník Karviná. A poučení? „Nejcennější hokejové věci mám v sejfu a prsten nosím opravdu jen při výjimečných příležitostech."

Reklama