Hlavní obsah

Hokejista Marek má svůj památník u sparťanské haly

Praha

Hokejová Sparta dnes u své arény odhalila památník s bustou svého bývalého hráče Jana Marka, reprezentačního útočníka, který předloni tragicky zahynul při nehodě letadla s týmem Jaroslavle. Komorního ceremoniálu se zúčastnilo přibližně 200 lidí včetně hráčovy manželky Lucie se synem Honzíkem.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Hokejová Sparta odhalila u vchodu do Tipsport Areny v Praze pamětní bustu tragicky zesnulého útočníka Jana Marka. Na snímku je vdova Lucie Marková se synem Janem a předseda představenstva Sparty Petr Bříza.

Článek

Právě oni pamětní desku, která dostala svou finální podobu v listopadu minulého roku, odhalili společně s předsedou představenstva pražského klubu Petrem Břízou. Markova podobizna bude nyní vítat každého, kdo si najde cestu na hokej do Tipsport areny. "Jsem moc ráda, že je tolik lidí, kteří na Honzu myslí," uvedla dojatá Lucie Marková.

Vedle zástupců klubového vedení a fanoušků se dnešního aktu zúčastnili také hráči současného extraligového týmu. "Není dne, kdybych si na Honzu nevzpomněl, a musím říct upřímně, že mě obrovsky těší, že se podařilo tuto myšlenku převést až do aktuální podoby," uvedl pro klubový web kanonýr Petr Ton, dlouholetý Markův kamarád.

Do sbírky přispělo víc než sto fanoušků

Sparta nechala vyrobit bustu díky veřejné sbírce, kterou zahájila 12. prosince minulého roku vkladem 20 tisíc korun, dalších 40 tisíc přidal extraligový tým. Zbývající finance se podařilo získat za tři měsíce. Do sbírky, v níž bylo zapotřebí vybrat celkem 150 tisíc korun, přispělo přes sto fanoušků.

"Když přišel klub s tímto nápadem, bylo naprosto automatické, že se budeme jako tým podílet. Dík patří i fanouškům, kteří přispěli nebo jinak podpořili tuto akci," ocenil Ton.

"Jsem velice rád, že se našlo více než sto fanoušků, kteří se podíleli na tomto projektu. I náš A-tým se k celé situaci postavil velmi kolegiálně a ukázal, že Honza je pořád v našich srdcích a myslích," doplnil ho Bříza.

Společně s Markem přišel v září 2011 český hokej o další reprezentanty Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka, který byli rovněž členy Lokomotivu.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko