Hlavní obsah

V létě přišel o nohu, teď se dojatý budějovický hokejista Bernat znovu postavil na brusle

Měl před sebou velké vyhlídky, možná i zářivou kariéru. Jenže na konci května minulého roku talentovaného budějovického hokejistu Romana Bernata srazil během tréninku z kola nákladní automobil a mladý hráč musel podstoupit amputaci dolní končetiny. Neuplynul ani rok a devatenáctiletý Bernat si splnil velký sen - i s protézou znovu nazul brusle a projel se po ledové ploše.

Foto: www.hokejcb.cz

Roman Bernat znovu nazul brusle a vkročil na ledovou plochu.

Článek
Fotogalerie

Devatenáctiletý mladík je českobudějovickým odchovancem, po nezaviněném střetu s nákladním automobilem se však musel smířit s tím, že si hokej na vrcholné úrovni nikdy nezahraje. Přesto už několik měsíců po nehodě vyslovil přání, že by se rád znovu postavil na brusle a svezl se na ledové ploše.

Díky své trpělivosti i ohromné vůli se Bernat na začátku dubna dočkal a první chvíle na ledové ploše si náramně užil.

„Poprvé jsem s protézou bruslil na prázdném zimáku, jenom s bráchou Tomášem, abych se moc nestyděl," směje se Roman Bernat. „Byl to ale krásný pocit. Těšil jsem se na to už delší dobu, jen jsem nemohl najít odvahu to zkusit. Měl jsem strach z toho, že to moc nepůjde a budu z toho akorát zklamaný. Naštěstí když už jsem se konečně jednou odhodlal, tak to sice nebyl žádný zázrak, ale někde v hlavě jsem si řekl, že se to dá, jen jsem potřeboval zjistit, jak na to," dodal devatenáctiletý mladík pro oficiální stránky HC Mountfield.

Na hokej přitom nezanevřel. „Od příští sezóny bych byl určitě moc rád, kdybych mohl jít už v srpnu tady v Soběslavi na led a začít kluky pořádně trénovat, když to půjde. Jsem totiž asistentem trenéra u 7. a 8. tříd v Soběslavi. Uvidíme, co všechno mi protéza dovolí," říká Bernat.

Mladíka potěšilo množství povzbudivých vzkazů prostřednictvím oficiálních stránek HC Mountfield a sociálních sítí. „Koukal jsem a překvapilo mě, kolik lidí si mé fotky na bruslích všimlo. Udělalo mi to moc velkou radost. A samozřejmě všem moc děkuju, každého vzkazu si moc vážím a dodává mi to odvahu," dodal Bernat.

Roman Bernat si splnil svůj sen. Chcete-li mu pomoci v plnění dalších, můžete využít možnosti zaslat příspěvek dle svého uvážení na speciálně vytvoření konto. Číslo účtu: 2107857943 / 2700 (UniCredit Bank).

Reklama

Související témata: