Hlavní obsah

Hokejista Frk získal s Halifaxem Memorial Cup

Český hokejový útočník Martin Frk získal s Halifaxem v zámoří juniorský Memorial Cup. Šampión QMJHL v nedělním finále v Saskatoonu porazil vítěze WHL Portland 6:4 a v 95. ročníku dosáhli Mooseheads poprvé v klubové historii na prestižní trofej.

Foto: Derek Mortensen, ČTK/AP

Český útočník Martin Frk (druhý zprava) se raduje z gólu.

Článek

Devatenáctiletý Frk, který v v NHL patří Detroitu, měl na zisku Memorial Cupu výrazný podíl. Díky gólu a dvěma asistencím vylepšil svou bilanci na devět bodů za pět branek a čtyři přihrávky ze čtyř utkání a byl čtvrtým nejproduktivnějším hráčem turnaje.

Před ním skončili jeho spoluhráč Nathan MacKinnon (13 bodů) a hokejisté Portlandu Ty Rattie (12) a Nicolas Petan (10). MacKinnon se ve finále zaskvěl pěti body za tři branky a dvě asistence a získal cenu pro nejužitečnějšího hráče. Halifax zakončil úspěšně sezónu, v které prohrál jen 12 z 89 utkání.

Frk se také dostal do All Star týmu spolu s MacKinnonem a dalšími spoluhráči, bekem Konradem Abeltshauserem a brankářem Zacharym Fucalem. Doplnili je v útoku Rattie a v obraně Derrick Pouliot z Portlandu.

Devátým Čechem

Karlovarský odchovanec Frk získal Memorial Cup jako devátý český hráč. V roce 1997 triumfoval jako první Pavel Rosa s celkem Hull Olympiques, o čtyři roky později byli ve vítězném týmu Red Deer Rebels Martin Erat a Ladislav Kouba.

V roce 2002 se radoval Tomáš Plíhal s Kootenay Ice, o rok později Petr Kanko s klubem Kitchener Rangers a následující sezonu Patrik Valčák s Kelownou. V roce 2007 byl součástí vítězného Vancouveru Giants Michal Řepík a před pěti roky zvedl prestižní pohár nad hlavu Ondřej Roman se Spokane.

Reklama

Související témata: