Hlavní obsah

VIDEO: Pavelec se bál o oko, a tak káně chytal Tlustý. I tak hokejisté pomáhali pražské zoo

Praha

Když na začátku června pražskou zoo po jedenácti letech opět postihly ničivé povodně, hned bádali nad tím, jak by areálu v Troji mohli pomoct i oni. Čtveřice hokejistů Ondřej Pavelec, Jiří Tlustý, Michael Frolík a Radek Smoleňák nakonec přišla s nápadem nechat se fotografem Jakubem Ludvíkem zvěčnit se zvířaty a pořízené snímky dát do dražby, jejíž výtěžek poputuje právě na povodňové konto zoologické zahrady.

Hokejisté Pavelec, Tlustý, Frolík a Smoleňák v pražské zoo.Video: Sport.cz

 
Článek

„Dali jsme hlavy dohromady a vše jsme vymysleli na fotbalovém utkání kvalifikace MS 2014 Česko - Itálie, kde jsme se potkali právě s Jakubem (Ludvíkem). Zoologická si to zaslouží," říkal za všechny Jiří Tlustý, než se společně vydali do areálu trojské zoologické zahrady. „Je to báječná věc, která vznikla z iniciativy hráčů působících v NHL. O to je to cennější, moc si toho vážíme a všem děkujeme," kvitoval akci Vít Kahle, vedoucí oddělení marketingu & PR pražské zoo.

Kvarteto hráčů čekaly zastávky u pavilonu slonů, indonéské džungle nebo želv, jako první však zamířili ke káněti Harrisovu. Když se však od pečovatele dozvěděli, že Pedra musejí chytat na ruku, byť s rukavicí, na chvilku jim zatrnulo. „Nechci, aby mi vykloval oko," obával se Ondřej Pavelec, a tak se úlohy chopil Tlustý.

„On musí v brance vidět puky, jinak by je pouštěl ještě víc než teď," rýpnul si do gólmana a svého kamaráda útočník Caroliny a šel na věc. Po ujištění, že mu nehrozí žádné nebezpečí, navlékl rukavici, do níž vzal kousek masa a za cvakání fotoaparátu Jakuba Ludvíka několikrát Pedra lapil. „Spolupráce byla skvělá. Pedro poslouchal a létal, jak měl," pochvaloval si Tlustý.

Fóbie z hadů a pavouků

Všichni se však už těšili, až dojdou k větším zvířatům. „Lákaví jsou sloni a žirafy, stejně jako lední medvědi. Ale zvířat, na která se tady dá koukat, je mnoho. Když tu jsem, jdu se podívat takřka na všechny," prozradil Tlustý, který se stejně jako Pavelec do pražské zoo vrátil po dvou letech.

„Tehdy jsem málem dostal infarkt, protože bylo snad čtyřicet stupňů. Nevšiml jsem si, že tu jezdí lanovka a všechno jsem šel pěšky," smál se Pavelec. Úsměv mu však ztuhl, když došla řeč na pavouky a hady. „Z těch mám fobii, rozhodně je nebudu vyhledávat, není mi to příjemné. Na ně si určitě nesáhnu," říkal zatvrzele.

„To já se s hadem klidně vyfotím, ale budu se muset koukat na druhou stranu, abych ho neviděl," chechtal se Radek Smoleňák. Ani Tlustý se prý v blízkosti plazů necítí nejlépe. „Ale naštěstí jsou schovaní za sklem a vím tak, že na mě nemají dosah. Respekt k nim mám ale i tak," prohlásil Tlustý a smekl před prací zaměstnanců zoo a dobrovolníků, kteří dávají areál do pořádku po povodních.

„Opravili to moc hezky. Myslím, že máme v Praze být na co pyšní," uzavřel Tlustý.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko