Hlavní obsah

Síň slávy českého hokeje má čtyři nové členy

Praha

Novými členy Síně slávy českého hokeje se stali někdejší vynikající útočník Bohumil Prošek, mistr světa Arnold Kadlec, vítěz ankety Zlatá hokejka Bedřich Ščerban a uznávaný pedagog, metodik a činovník Josef Dovalil. Mezi elitu českého hokeje budou slavnostně uvedeni 19. prosince při reprezentačním utkání Česko - Finsko v pražské O2 areně.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Bedřich Ščerban startoval na třech olympiádách a osmi mistrovstvích světa.

Článek

"Nominace byly v souladu se statutem schváleny potřebnou dvoutřetinovou většinou žijících členů Síně slávy a přijetí nových členů tak nic nebrání," uvedl předseda návrhové komise Síně slávy Dominik Hašek v oficiální tiskové zprávě Českého svazu ledního hokeje. Síň slávy ČSLH, která vznikla v roce 2008, bude mít i s novými členy 114 osobností.

Dvaaosmdesátiletý Prošek je pětinásobným mistrem Československa v dresu RH Brno a SONP Kladno. Někdejší výtečný útočník a poté i úspěšný trenér se zúčastnil olympijských her v Cortině 1956 a čtyř světových šampionátů, ze kterých přivezl jednu stříbrnou (1961) a dvě bronzové medaile (1957, 1959). V roce 1961 byl členem mužstva, které vybojovalo titul mistrů Evropy.

Obránce Kadlec dosáhl největšího úspěchu v roce 1985, kdy získal zlatou medaili na mistrovství světa v Praze. O rok dříve vybojoval stříbro na olympiádě v Sarajevu. Bývalý hráč Litvínova a Jihlavy získat také dvě stříbrné (1982, 1983) a jednu bronzovou (1981) medaili na MS. Na Kanadském poháru 1981 byl členem All Star týmu.

Další zadák Ščerban startoval na třech olympijských turnajích a osmi mistrovstvích světa. Bronzové medaile získal na OH 1992 v Albertville a světových šampionátech v letech 1987, 1989, 1990, 1992 a 1993. Před dvaadvaceti lety získal bývalý hráč Dukly Jihlava, který úspěšně působil i ve Švédsku a v Německu, Zlatou hokejku.

Trojici bývalých hokejistů doplní v Síni slávy uznávaný pedagog a metodik Dovalil, který byl řadu let členem realizačních týmů reprezentace, v nichž spolupracoval mimo jiné s Luďkem Bukačem starším, Stanislavem Neveselým či Pavlem Wohlem. V minulosti působil jako člen předsednictva a výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje, byl také místopředsedou Českého olympijského výboru.

Reklama