Hlavní obsah

Lev Praha po akci Greenpeace zpřísní bezpečnostní opatření v hale

Vedení Lva Praha od úterního zápasu Kontinentální hokejové ligy proti Barysu Astana zpřísní bezpečnostní opatření pro diváky. Reaguje na nedělní akci zástupců organizace Greenpeace, kteří v utkání s Omskem protestovali proti chování ruské státní těžařské firmy Gazprom a krátce po začátku třetí třetiny rozvinuli v hale čtrnáctimetrový transparent. Zároveň představitelé pražského klubu uvedli, že budou po Greenpeace vymáhat případné sankce, které mohou dostat od KHL.

Foto: Martin Bouda, ČTK

Aktivisté Greenpeace při zápase KHL mezi celky Lev Praha a Avamgard Omsk vyzvali v neděli ruskou společnost Gazprom k ukončení příprav na těžbu ropy v Arktidě.

Článek

Zástupci Lva v prohlášení uvedli, že respektují svobodu slova a možnost vyjádřit otevřeně svůj názor, ale aktivisté podle nich několikanásobně porušili návštěvní řád Tipsport Areny. "Vzhledem k tomu, že celá akce byla evidentně pečlivě plánována, organizátoři si museli být tohoto faktu vědomi. Z tohoto hlediska musí přijmout, že po nich budou vymáhány případné sankce," uvedl klub.

Pražané působí v KHL druhou sezónu a dosud problémy s porušením řádů soutěže neměli. V neděli ale byly porušeny hned tři body reglementu KHL. Dva se týkaly transparentu, který zakrýval diváky a nebyl vytvořen z nehořlavého materiálu.

Vnikli i na trestnou lavici

"Třetím bylo vniknutí na trestnou lavici, což je dost zásadní," řekl organizační a PR ředitel klubu Jan Rachota. Aktivisté totiž umístili na trestnou lavici vedle vyloučeného Ondřeje Němce plyšového ledního medvěda. "To bylo i díky selhání ochranky," uznal Rachota.

Zástupci Greenpeace se snažili upozornit na plán Gazpromu, hlavního sponzora KHL, těžit ropu v Arktidě. Zároveň chtěli podpořit propuštění 30 členů Greenpeace zadržovaných od září v Rusku. "Chceme fair play. Nejen v hokejové aréně, ale také v Arktidě. Požadujeme, aby Gazprom opustil své plány na nebezpečnou těžbu ropy v Arktidě, a propuštění našich kolegů, lidí, kteří na tyto problémy upozorňovali poklidným protestem," uvedla mluvčí akce Šárka Pechová.

Reklama

Související témata: