Hlavní obsah

Šokující, co jiného na to říct? udivilo Voráčka kanadské opomenutí Girouxe pro OH

New York

Klidně by mohli složit dva týmy a oba by na olympiádě v Soči jistě usilovaly o zlaté medaile. Takový přetlak byl v nominaci hokejové Kanady. Do pětadvacetičlenného výběru se nakonec neprotlačily hvězdy jako Martin St. Loius, Milan Lucic, nebo třeba tahoun Philadelphie Claude Giroux. Právě jeho opomenutí vzbudilo nejen v týmu Flyers velké pozdvižení.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Claude Giroux (čelem) se raduje se spoluhráči z Philadelphie, včetně Jakuba Voráčka (vlevo).

Článek

„Je to šokující, co jiného na to říct? Vím, že Kanada má kvalitní tým, ale 95 procent lidí podle mě předpokládalo, že Claude bude v nominaci. Mrzí mě to," neskrýval údiv Jakub Voráček, který se na olympijské hry naopak poprvé v kariéře podívá.

Giroux se negativní novinu dozvěděl v úterý před večerním zápasem proti New Jersey, když mu ji osobně zavolal generální manažer Kanady Steve Yzerman. „Byl to rychlý rozhovor. Jasně že jsem zklamaný, hrát za Kanadu (na OH) bylo jedním z mých snů. Ale Kanada má hodně dobrých hráčů. Někdo věří, že všechno se děje kvůli nějakému důvodu, a když jsem se do týmu nedostal, určitě za tím nějaký důvod je. Ale nejsem naštvaný, to se holt stává, musím jít dál," snažil se zůstat Giroux nad věcí, ale obratem připojoval, že aktuálně moc pozitiv nenachází.

Když se Yzermana zámořští novináři zeptali speciálně na Girouxe, z konkrétní odpovědi se vyvlékl. „Nevím, jestli jsem vám schopen podat dobrou odpověď. Nemůžu kritizovat žádného z hráčů, který se nám do mužstva nevešel. U všech jsme vzali v potaz jejich celé kariéry, jak hráli v posledních letech i jak se jim vedlo na mezinárodní scéně."

Všichni spoluhráči jsou zklamaní

Pravda, Giroux a celá Philadelphia zažívala otřesný vstup do nynější sezóny. Pětadvacetiletý Kanaďan během prvních patnácti duelů zaznamenal jen sedm asistencí. Možná i proto, že v létě kvůli poraněnému prstu na ruce, což si přivodil na golfu, vynechal předsezónní kemp.

Jenže po vlažnějším úvodu se „Malý Mario Lemieux", jak jej před dvěma lety nazval Jaromír Jágr, parádně rozjel a strhl celý tým. Za 42 utkání nasázel dvanáct gólů a šestadvacet asistencí, v posledních dvanácti duelech posbíral sedm branek a jedenáct přihrávek.

„To on má zásluhu na tom, jak jsme se zvedli. Díky němu jsme na pozicích pro play off. Je naším nejlepším střelcem, chodí na oslabení, hraje poslední minuty zápasů. Týmu dává všechno. Jednoznačně si zasloužil na olympiádu jet, všichni jsme zklamaní, že tomu tak není," nechal se slyšet útočník Flyers Scott Hartnell.

Voráček: Na dalších ZOH už Giroux nebude chybět

„Za posledních šest sedm týdnů to už zase byl ten starý dobrý Claude, kterého všichni známe. Byl jsem si jistý, že se do nominace dostane, protože v ní jde pokaždé o to, jakou kdo má aktuální formu. A on teď hraje opravdu dobře. O to víc jsem překvapený," přidal se finský obránce Kimmo Timonen, jenž je jedním z pěti hráčů Philadelphie, kteří se do Soči podívají (dalšími jsou Čech Voráček, Slovák Meszároš, Švýcar Streit a Rakušan Raffl).

Nejen ve Philadelphii ale zvládlo překvapení z Girouxova opomenutí. Absence juniorského mistra světa z roku 2008 udivila třeba i kouče New Jersey Petea DeBoera. „Jsem jeho velkým fanouškem, na mém seznamu by byl mezi nejlepší pěticí nebo desítkou. Ale nejsem Steve Yzerman. Tato rozhodnutí jsou vždy těžká."

Že by však celá záležitost Girouxe do budoucna poznamenala, si jeho spoluhráči nemyslí. „Claude není typem hráče, který by se tímto nechal srazit k zemi. Naopak bude všem chtít dokázat, že udělali chybu a měli ho do Soči vzít. Radím vám, sledujte ho nyní, myslím, že bude neuvěřitelný," předpovídá Wayne Simmonds a Jakub Voráček s ním souhlasí. „Je to tvrdě pracující kluk a dostanete se z toho. Jsem si jistý, že na další olympiádě už nebude chybět, protože je to sakra dobrý hráč."

Nominace hokejistů Kanady na olympijské hry v Soči (12.-23. února):
Brankáři:
Roberto Luongo (Vancouver)
Carey Price (Montreal)
Mike Smith (Phoenix)
Obránci:
Jay Bouwmeester
Alex Pietrangelo (oba St. Louis)
Drew Doughty (Los Angeles)
Dan Hamhuis (Vancouver)
Duncan Keith (Chicago)
PK Subban (Montreal)
Marc-Édouard Vlasic (San Jose)
Shea Weber (Nashville),
Útočníci:
Sidney Crosby
Chris Kunitz (oba Pittsburgh)
Ryan Getzlaf
Corey Perry (oba Anaheim)
Patrick Sharp
Jonathan Toews (oba Chicago)
Jamie Benn (Dallas)
Patrice Bergeron (Boston)
Jeff Carter (Los Angeles)
Matt Duchene (Colorado)
Patrick Marleau (San Jose)
Rick Nash (New York Rangers)
Steven Stamkos (Tampa Bay)
John Tavares (New York Islanders).

Reklama