Hlavní obsah

Vůjtek pod palbou kritiky! Poslanci ho viní z diskriminace a urážky slovenského hokeje

Jestliže v tuzemsku někteří fanoušci zpochybňují nominaci lodivoda české hokejové reprezentace Aloise Hadamczika pro olympijské hry, u našich východních sousedů je Vladimír Vůjtek pod mnohem větší palbou kritiky. To kvůli tomu, že si dovolil do Soči nepozvat Miroslava Šatana. Do českého kouče se dokonce pustili i někteří europoslanci, kteří hovoří o diskriminaci či dokonce urážce slovenského hokeje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Český trenér Vladimír Vůjtek na slovenské střídačce

Článek

„Samozřejmě že bylo těžké se rozhodnout a nevzít ho do Soči. Pro Slovensko toho udělal hodně, vážím si ho jako člověka i hráče. Bohužel začal sezónu pozdě, odehrál devět zápasů. Sledovali jsme ho, prosadil se v jediném zápase a jeho hra nebyla na takové úrovni jako hra ostatních nominovaných hráčů," vysvětloval svou volbu při nominační tiskové konferenci Vůjtek.

Šatan, mistr světa z roku 2002 v Göteborgu, v minulé sezóně utrpěl po srážce s krajanem Zdenem Chárou poranění krční páteře, což jej vyřadilo takřka na půl roku ze hry. Loni v květnu pak sice odehrál mistrovství světa, do letošní sezóny ale v dresu bratislavského Slovanu naskočil až na začátku prosince.

Bývalý vynikající slovenský hokejista, dvojnásobný mistr světa, a dnes europoslanec Peter Šťastný je však přesvědčen, že i přes tento handicap měl Šatan ve Vůjtkově výběru figurovat.

Peter Šťastný: Je to facka nejen pro Šatana

„Miro Šatan je velký hráč s bohatými zkušenostmi, které jsou rozhodující právě v klíčových momentech hry. To, že není v sestavě, je fackou nejen pro něj, ale urážkou celých tradic a hodnot slovenského hokeje. Miro Šatan na olympiádu patří, ne jako symbol, ale jako jeden z nejlepších hráčů, které Slovensko má," čílí se Šťastný

Slovenská europoslankyně Anna Záborská pak Vůjtka osočila, že se nerozhodoval podle výkonnosti, nýbrž podle věku. „Přednost dostali mladší, ne však nutně lepší hráči. Kdyby takhle postupoval jakýkoliv zaměstnavatel, porušil by článek 21 Charty základních práv Evropské unie, který zakazuje diskriminaci na základě věku."

Šatan se k nominaci příliš vyjadřovat nechtěl, pouze pro agenturu SITA učinil krátké prohlášení. „Nemám k tomu co říct, ani nemám proč. Vzal jsem to jako fakt, nic jiného mi ani nezbývá."

Přesto stále existuje šance, že by se už na svou pátou olympiádu mohl podívat. A to v případě, že se zraní některý z nominovaných útočníků nebo se nedá do pořádku Marián Gáborík, který se zotavuje po zlomenině klíční kosti. „Šatan, stejně jako Bližňák, Juraj Mikúš nebo Andrej Šťastný mají čtrnáct dní na to, aby prokázali svou nejlepší formu," řekl deníku SME Vůjtek.

Nominace Slovenska na olympijské hry v Soči (12.-23. února):
Brankáři:
Peter Budaj (Montreal/NHL)
Jaroslav Halák (St. Louis/NHL)
Ján Laco (Doněck/KHL)
Obránci:
Ivan Baranka (Omsk/KHL)
Dominik Graňák (Dynamo Moskva/KHL)
Zdeno Chára (Boston/NHL)
Martin Marinčin (Edmonton/NHL)
Andrej Meszároš (Philadelphia/NHL)
Andrej Sekera (Carolina/NHL)
Michal Sersen (Slovan Bratislava/KHL)
Ľubomír Višňovský (New York Islanders/NHL)
Útočníci:
Milan Bartovič
Michel Miklík
Peter Ölvecký (všichni Slovan Bratislava/KHL)
Michal Handzuš
Marián Hossa (oba Chicago/NHL)
Tomáš Marcinko (Košice)
Marián Gáborík (Columbus/NHL)
Marcel Hossa (Dinamo Riga/KHL)
Tomáš Jurčo (Grand Rapids/AHL)
Tomáš Kopecký (Florida/NHL)
Richard Pánik (Tampa Bay/NHL)
Tomáš Surový (Dinamo Minsk/KHL)
Tomáš Tatar (Detroit/NHL)
Tomáš Záborský (Ufa/KHL)

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice