Hlavní obsah

VIDEO: Plejáda hokejových osobností se přišla rozloučit s legendou Karlem Gutem

Praha

Pléjada hokejových osobností několika generací se sešla na pondělním pohřbu Karla Guta ve strašnickém krematoriu. S bývalým kapitánem národního týmu, později velmi úspěšným trenérem reprezentace i předsedou svazu, který zemřel 6. ledna ve věku 86 let, se přišlo rozloučit mnoho lidí, kteří si vážili jeho práce pro český hokej, ať už na poli hráčském, trenérském či funkcionářském.

Pohřeb Karla GutaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Čestnou stráž u Gutovy rakve stáli bývalí svěřenci z reprezentace (Vladimír Martinec, Jiří Holík, František Pospíšil) i ze Sparty (Jan Havel, Jiří Kochta, Jaroslav Šíma). "Naše generace měla štěstí, že takového trenéra měla. Navždy zůstane v našich srdcích," řekl pak Pospíšil.

Osobně se obřadu zúčastnila i spousta dalších hráčů zlaté generace 70. let, vedle už zmíněných i Milan Nový, Jaroslav Pouzar, Jiří Holeček, Richard Farda, Josef Augusta, František Černík. "V paměti mně zůstanou na Karla Guta samé krásné zážitky. Měl nás rád. Byl přísný, ale jako hráčům nám věřil. A my jsme se mu to snažili na ledě vracet," líčil Nový.

Položit květiny a rozloučit se přišli i olympijští vítězové z Nagana, při jejichž triumfu Gut zastával už funkci šéfa českého hokeje. Mezi smutečními hosty byli Dominik Hašek, Vladimír Růžička, Jiří Šlégr či Martin Straka. Dorazil i současný trenér národního týmu Alois Hadamczik.

Za Spartu, s níž bylo Gutovo srdce pevně spojeno, se přišel rozloučit šéf představenstva a někdejší gólman Petr Bříza. Přijela také osobnost německého hokeje Erich Künhackel, jenž pod Gutovým vedením hrával v Landshutu, kde zemřelá legenda dostala i čestné občanství města.

Nosil dvojku, ale zůstane jedničkou

Gutův přínos pro český hokej ocenil ve smutečním projevu i současný předseda ČSLH Tomáš Král. "Karel byl všeobecně respektovanou osobností našeho i mezinárodního hokeje. Desetiletí, v němž stál v čele svazu, bylo nejúspěšnějším obdobím našeho hokeje a pro své nástupce nasadil laťku nesmírně vysoko," poukázal Král na roky 1994 až 2004, kdy stál Gut v čele českého hokeje.

"Říkali mu Vráska, na dresu nosil dvojku, ale pro nás zůstane navždy jedničkou," připomněl Král i Gutovu přezdívku. "Odchod Karla Guta je velkou ztrátou pro český sport i český hokej, ale na druhou stranu prožil plodný život, který by vydal za tři," prohlásil rovněž přítomný šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Jako hráč a kapitán národního mužstva se Gut zúčastnil tří zimních olympijských her a šesti světových šampionátů, z nichž má tři bronzové medaile. V reprezentaci sehrál 114 utkání, ve kterých zaznamenal 34 branek. Někdejší vynikající obránce je členem Síně slávy nejen českého hokeje, ale i té, kterou zřizuje Mezinárodní hokejová federace.

Člen klubu legend pražské Sparty měl i velmi úspěšnou trenérskou kariéru, v letech 1976 a 1977 dovedl společně s Jánem Starším národní tým k titulu mistrů světa. Řadu let byl i ústředním trenérem hokejového svazu.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko