Hlavní obsah

Paul Stastny má jasno. Tátu Petera, slovenského patriota, čeká na tribuně v americkém dresu

Soči/Praha

Olympiáda pro něj začíná hodně pikantně. Hokejista Paul Stastny v americkém dresu vyrukuje proti Slovensku, kde má kořeny. To vše před zraky otce Petera, patriota, europoslance. A hlavně legendárního útočníka, po němž v zámoří kdysi skočili, když s bratrem Antonem v roce 1980 emigrovali z finálového turnaje Poháru mistrů evropských zemí v Innsbrucku, kde tehdy hrál jejich Slovan.

Foto: ČTK/AP

Paul Stastny (vpravo) s Craigem Smithem (uprostřed) a Mattem Hunwickem při MS 2013.

Článek

Teď může v Soči sledovat na vlastní oči syna, útočníka Colorada. Zažije asi pořádné dilema. Za jeho manažerování před časem získali Slováci tři světové medaile. „Jsem patriot," připomíná pětapadesátiletý Peter Šťastný při každé příležitosti, že je Slovákem jako poleno, byť jeho spojení s hokejem u našich sousedů už není žhavé. I teď vše prožívá, těžce kousal, že český kouč slovenského národního týmu Vladimír Vůjtek, nepozval na ZOH Miroslava Šatana, počátky jehož kariéry zažil ještě jako hráč.

Ale co teď, když proti Slovensku jde jeden z jeho dvou synů, mladší Paul? A co sám potomek? „Otec by neměl na tribuně chybět. Doufám, že bude mít na sobě americký dres, který jsem mu dal," říkal pro slovenská média Paul, který v amerických barvách zažije už pátou vrcholnou akci.

V bitvě se Slováky se nebojí, že by evropský tým, který nemá tolik hráčů z NHL, měl výhodu v podobě širšího kluziště. „Ani pro nás to tak úplně nové není. Z našeho týmu si už spousta hráčů větší plochu zkusila," tvrdil, přesto varoval: „Slovensko má nebezpečný tým. Hrozbou bude Z (Zdeno Chára)."

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec