Hlavní obsah

Němcova parádní sobota. Nejdřív se stal otcem syna, pak slavil vítězství na ledě

Praha

Osmý březnový den roku 2014 si Ondřej Němec bude pamatovat navždy. V časných ranních hodinách se mu ve Vsetíně narodil druhý syn Matěj, večer pak téměř třicetiletý obránce pražského Lva udělal na ledě druhý ze čtyř postupových kroků v sérii play off proti Záhřebu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Hráči Lva (zprava) Niko Kapanen, Jiří Novotný, Justin Azevedo, Ondřej Němec a Martin Ševc se radují z gólu. Vlevo je Michael Ryan ze Záhřebu.

Článek

Jak jste to všechno zvládl?

Byl to docela hektický den a přiznávám, že jsem toho zrovna moc nenaspal. Pro mne jsou to vlastně dvě velká vítězství, syn i žena jsou v pořádku a na ledě se nám povedlo urvat, co jsme chtěli.

Dokázal jste se v roli už dvojnásobného otce soustředit na hokej?

Docela jo. Nervóznější jsem byl spíš v pátek, když mi manželka volala, že jí praskla voda. To jsem byl trošku nesvůj, přece jen člověk neví, co bude. Dneska už bylo jasné, že ona i malý jsou již v pořádku.

Trefili jste se s porodem do termínu?

Termín jsme měli jedenáctého, nakonec tedy vyšlo narození Matěje na osmého a jsem moc pyšný na ženu, jak to zvládla. Zatím jsme se domluvili, že i po propuštění z porodnice zůstane doma u rodičů na Moravě a já když budu mít volno, budu za nimi jezdit.

Vzpomněl jste si na podobný porod v play off, který před pěti roky zažil váš tehdejší karlovarský spoluhráč Lukáš Mensator?

Jo, okamžitě. Už jsem říkal trenérům, že když se Mensimu tehdy narodil kluk, tak jsme ve Varech vyhráli titul a bylo by fajn jít stejnou cestou.

Zatím vedete 2:0 na zápasy v prvním kole se Záhřebem. Tak jste si to ale po domácích zápasech přáli, že?

Přesně. Dneska jsme si to zkomplikovali nezvládnutou druhou třetinou, kdy nám otočili skóre a trenér dost nahlas vyjádřil nelibost v kabině. Řekli jsme si všichni svoje a třetí třetina ukázala, že máme sílu. Hráči Záhřebu už ke konci trochu tahali nohy.

Klíčem k úspěchu v druhém utkání série byly přesilovky. Cítili jste, že v nich máte navrch?

Hráči Záhřebu se sami sráží stupidními fauly, právě z přesilovek se nám ve třetí části povedlo otočit skóre. Trenér určil dvě formace, které při početní výhodě dostávají prostor. Snažíme se je hodně pilovat a je dobře, že v play off fungují.

Jak těžké bude pokračování série už od pondělí v chorvatské metropoli?

Těším se na atmosféru v Záhřebu, fanoušci jsou tam horkokrevní. Hlučné publikum mě umí vždycky vyhecovat. Určitě jsme teď v lepší pozici než Medveščak, alespoň jednou výhrou to musíme potvrdit. Mám i osobní důvody ukončit sérii co nejdřív, získal bych pár dnů volna, abych mohl být s rodinou.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko zítra 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko