Hlavní obsah

Evropský hokej mění pravidla a přibližuje se zámořskému. Útočná pásma se rozšiřují

Aktualizováno

K několika zásadním změnám v pravidlech dojde od nadcházející sezóny v evropském hokeji, tedy i ve všech soutěžích řízených Českým svazem ledního hokeje (ČSLH). Tou největší je posunutí modrých čar směrem ke středu kluziště, což vytvoří více prostoru v útočných pásmech. Stejná praxe je již dlouhodobě uplatňována v zámořské NHL. Změnu schválil kongres Mezinárodní hokejové federace IIHF, pořádaný v květnu při letošním mistrovství světa v Minsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Milan Zaťovič (uprostřed) se tlačí před branku, kterou stráží gólman Sebastian Dahm. Vpravo je obránce Kasper Jensen.

Článek

Modré čáry budou nově umístěny 22,86 m od zadního mantinelu, stávající vzdálenost představovala 21,36 m. Dochází tak k rozšíření koncových pásem na úkor středního. Na kluzišti dlouhém 60,0 m se délka středního pásma zkrátí z 17,28 m na 14,28 m, tj. o 3,0 m, zatímco délka každého z koncových pásem o 1,5 m vzroste, z 21,36 na 22,86 m.

Vzdálenost 22,86 m, měřená k ose modré čáry, bude pro všechny stadióny stejná a velikost středního pásma tak bude záviset na délce kluziště. Na kluzišti s délkou 60,0 m bude střední pásmo měřit 14,28 m, na kluzišti s délkou 58,0 m 12,28 m a na kluzišti s délkou 56,0 m 10,28 m.

„V útočném pásmu tak vznikne větší prostor pro kreativitu útočníků i obránců. Útočníci, kteří se dokáží prosadit při hře jeden na jednoho, si budou vytvářet více šancí, ať už průnikem z rohu nebo s pomocí najíždějícího obránce. Naopak, ti pasivnější budou častěji končit v rotacích a rozích," uvedl Slavomír Lener, šéftrenér ČSLH.

Lener: Budou vznikat další gólové příležitosti

Současně s modrými čarami se posouvají i body pro vhazování ve středním pásmu, aby byly – stejně jako doposud – umístěny ve vzdálenosti 1,50 m od osy modré čáry. Umístění bodů pro vhazování v obou koncových pásmech zůstává beze změny.

„Ve větším pásmu vzrostou nároky na hru a pohyb útočících obránců na modré čáře. Bude se od nich vyžadovat lepší a častější střelba, podpořená cloněním útočníků. Na druhé straně se soupeři více zaměří na blokování střel a práci před vlastním brankářem. Vyhodit kotouč z obranného pásma bude složitější, útočníci se udrží déle před brankou a budou tak vznikat další gólové příležitosti," dodal Lener.

Kongres IIHF schválil rovněž změny v rozměrech hřiště. Podle nových pravidel bude pro kluziště platit jednotná délka 60,0 m (dosud 60,0 – 61,0 m) a šířka v rozmezí 26,0 – 30,0 m (dosud 29,0 – 30,0 m). Zmíněné rozměry platí pro soutěže IIHF, tedy především pro světové šampionáty, v dalších soutěžích se může délka kluziště pohybovat v rozmezí 56,0 – 61,0 m a šířka v rozmezí 26,0 – 30,0 m.

Na nejbližším mistrovství světa, které budou v květnu 2015 hostit Praha s Ostravou, se bude v obou městech hrát na kluzištích s rozměry 30,0 a 60,0 m.

Reklama