Hlavní obsah

Hejduk vede k hokeji i své potomky. A obdivuje Jágra a spol., kteří to ještě nezabalili

Ústí nad Labem

Bývalý hokejový reprezentant Milan Hejduk, který před rokem ukončil hráčskou kariéru, svého rozhodnutí opustit vrcholovou scénu nelituje. Olympijský vítěz z Nagana 1998, držitel Stanley Cupu 2001 v dresu Colorado Avalanche a český mistr s Pardubicemi z roku 2005 tráví dovolenou jako každoročně v rodném Ústí nad Labem a 2. září odlétá znovu do amerického Denveru, kde trvale žije a věnuje se hokejové výchově svých synů.

Foto: Sport.cz

Milan Hejduk ještě v době, kdy hrál a byl oceněn jako první hokejista, který v dresu Colorada Avalanche dosáhl hranice 1000 zápasů v NHL. Na snímku z února 2013 s manželkou a syny.

Článek

Jak se cítíte v nové roli nyní už bývalého hokejisty?

Řeknu to stručně, užívám si života. Poté, co jsem skončil po čtrnácti letech v Coloradu Avalanche, jsem dostal nabídku na práci skauta. Ale to bych musel hodně cestovat, což by mě kvůli časovému vytížení nebavilo. V Denveru se věnuji rodině, oběma synům, které trénuji v žákovském týmu. Jeden kluk hraje v obraně a druhý v útoku. Často o nich slyším, že jsou už v deseti letech šikovní, ale nemohu tvrdit, že z nich něco bude. Pokud by u hokeje zůstali, a věřím, že ano, čekala by je ještě dlouhá cesta.

Jaký jste trenér mládeže?

Pracuji s dětmi a snažím se na ně působit pozitivně, aby je hokej bavil. Neřvu na ně, ale někdy je třeba je usměrnit (úsměv). Ale jen hravějším způsobem. Momentálně chodím v Ústí na tréninky mládeže, které vede Honza Čaloun. Všiml jsem si, že to dělá výborně. Tak se hodlám od něj něčemu přiučit. V Ústí trénuje děti i další mistr světa Martin Štěpánek.

Prý vaši synové nastoupí i za Slovan Ústí?

Ačkoli jsou registrovaní v USA, zahrají si za ústecký tým při Kropáčkově memoriálu.

Takže severočeský žákovský celek bude mít posily z Colorada?

Dá se to tak pojmout, ale nedělal bych z toho show (úsměv).

Nechybí vám ledová plocha, brusle a hokejka?

Tím, že trénuji kluky, nejsem úplně mimo hokejové prostředí. Samotná hra mi neschází. Naopak díky volnému času si mohu jít kdykoliv zalyžovat, zahrát golf. A hodně práce je kolem baráku, takže se nenudím.

Dres ale obléknete 30. srpna v Jihlavě při duelu olympijských vítězů proti mistrům světa.

To rozhodně. Sejdeme se a zahrajeme si k uctění památky Ivana Hlinky. Je neuvěřitelné, že od jeho odchodu uplynulo už deset let. Věřím, že se potkáme všichni z Nagana. Mám zprávy, že z Ameriky přiletí i tam trvale žijící Ríša Šmehlík a Robert Lang, kteří jinak do Česka už vůbec nejezdí.

Co říkáte na to, že Jaromír Jágr stále působí v NHL a Pavel Patera přestoupil do Olomouce?

Oba jsou o čtyři roky starší, než já, a skládám jim obdiv za vytrvalost a výdrž. Jarda Jágr může hrát klidně do padesáti, Patýs je také nesmírně platným hráčem. A obdivuji i Martina Ručinského a Jirku Šlégra, kteří to také ještě nezabalili.

Jste v kontaktu s Pardubicemi?

Řada bývalých spoluhráčů tam přešla na posty trenérů mládeže, ve středu jsem zrovna mluvil i se sportovním manažerem Dušanem Salfickým.

Reklama