Hlavní obsah

Na Slovensku skončila série exhibičních utkání na počest Pavola Demitry

Bratislava

Sobotním duelem v Bratislavě skončila série tří exhibičních utkání na počest Pavola Demitry, který před třemi lety zahynul při leteckém neštěstí. O život tehdy přišli hokejisté Lokomotivu Jaroslavl, včetně českých hráčů Josefa Vašíčka, Jana Marka a Karla Rachůnka.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hráči obou výběrů po bratislavském utkání.

Článek

V exhibičních zápasech v Popradu, Trenčíně a Bratislavě nastoupil slovenský výběr proti týmu bývalých hráčů St. Louis Blues. Organizátorem akce byl slavný slovenský útočník Peter Šťastný, který hrál poprvé v životě v jednom útoku se svými syny Yanem a Paulem. Exhibice se zúčastnil také Petrův bratr Anton a na lavičce slovenského výběru stál další z bratrů Šťastných Vladimír.

Finanční výtěžek akce 225 tisíc amerických dolarů putoval na rozvoj mládežnického hokeje na Slovensku. Částku si rozdělily hokejové akademie Zdena Cígera, Igora Liby a Základní škola Pavola Demitry v Dubnici nad Váhom.

Bratislavské utkání skončilo symbolickou remízou 17:17 a v samostatných nájezdech triumfovaly slovenské hvězdy. V každém utkání byla emotivní hlavně 38. minuta utkání, kdy se časomíra zastavila, hráči přestali hrát, klepali hokejkami o led a diváci skandovali ve stoje jméno Pavola Demitry. Bývalý kapitán slovenské hokejové reprezentace totiž hrával s číslem 38.

Ve slovenské sestavě se objevili například aktuální vítěz Stanley Cupu Marián Gáborík, Zdeno Chára, Ľubomír Višňovský, Michal Handzuš, Miroslav Šatan, Peter Bondra a další. Na straně St. Loius Blues si zahrál mj. i český útočník Petr Čajánek.

„Všichni kluci přijeli, aby si uctili Paľa a pomohli mladým slovenským hokejistům," řekl Peter Šťastný. „Hokej měl exhibiční charakter, šlo především o to bavit lidi. Hlavním motivem však byla vzpomínka na Paľa a finanční podpora jeho školy," uvedl po bratislavském utkání Šatan. „Paľo byl miláčkem tribun. Na hvězdy se nezapomíná. Domnívám se, že všechna tři utkání byla povedená a splnila účel. Škoda, že tu Paľo nemohl být s námi," dodal Višňovský.

Reklama