Hlavní obsah

Exhibiční hokejové Zlaté utkání v Jihlavě skončilo remízou 7:7

Jihlava

Remízou 7:7 za aplausu vyprodaného stadiónu v Jihlavě skončilo Zlaté utkání mezi Týmem olympijských vítězů z Nagana z roku 1998 a výběrem Zlatého hattricku v letech 1999 až 2001. Utkání se hrálo jako pocta legendárnímu trenérovi této éry Ivanu Hlinkovi, který před deseti lety zahynul při autonehodě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Ručinský střílí gól Dušanovi Salfickému během vzpomínkové exhibice na Ivana Hlinku Zlaté utkání v Jihlavě.

Článek
Fotogalerie

Z týmu šampiónů z Nagana chyběli jen Petr Svoboda a Robert Lang, který sice v tomto týdnu dorazil ze Spojených států, kde žije, do České republiky, na poslední chvíli se ale z rodinných důvodů z akce omluvil. Brankář Milan Hnilička oblékal dres týmu mistrů světa, pouze na střídačce pak zůstal kapitán zlatých hochů z Nagana Vladimír Růžička a Jiří Dopita.

„Moc mě to mrzí, ale už rok a půl mám zdravotní problémy s kolenem, nic jsem nedělal, takže se na to necítím. Kdybych aspoň trošku mohl se tam klouzat, tak bych si hrozně rád zahrál. Ale bohužel to nejde," litoval Dopita.

Ani přesto ale neuvažoval, že by na Zlaté utkání nedorazil. „Nikoho z kluků pravidelně nevídám, takže jsem se těšil, že se zase potkáme. Je to příjemný, člověku se hned vybaví vzpomínky na kariéru v národním týmu a pochopitelně hlavně na Nagano," přiznával Dopita, toho času trenér extraligové Olomouce. „Nemohl jsem se dočkat. Když zase vidíte ty kluky, je vám úplně hezky po těle," přidával se obránce František Kučera.

Z původní nominace výběru trojnásobných mistrů světa se omluvili obránce Martin Richter a útočníci Václav Prospal s Davidem Výborným. V civilu na střídačce zůstal brankář Vladimír Hudáček.

Plný Horácký stadión aplaudoval při půlhodinovém úvodním ceremoniálu hvězdám a výčtu jejich triumfů v kariéře. Trenér Slavomír Lener měl na střídačce i při fotografování všech účastníků v ruce Hlinkův portrét.

Unikátní bylo představení gólmana Haška na ledě. Ukázal, že přestože neměl brankářskou od konce kariéry v roce 2011 na sobě, tak ze svého umění neztratil. Vedle jiných zákroků se vytáhl skluzem proti Ujčíkovi, při daleko větším množství šancí hráčů Zlatého hattricku nestačil jen na dorážku Vlasáka a přesnou ránu Ujčíka.

Hašek přiznal, že jej to do branky moc nelákalo, ale pak si to užil. "Když jsem pak viděl ten plný stadión a kluky před sebou, tak jsem chtěl chytat co nejlépe. Samozřejmě tam pak něco spadne," usmíval se Hašek, který v polovině utkání přepustil místo Romanu Čechmánkovi. Na začátku druhé části ještě zvýšil náskok Jaroslav Hlinka a výběr olympijských šampiónů přidal na obrátkách.

Hniličkovu neprůstřelnost po řadě šancí prolomil až ve 28. minutě Hejduk. Už proti Salfickému smazali ztrátu Ručinský se Strakou, ale náskok Zlatého hattricku pak museli znovu dohánět. Na trefy Kucharčíka a Broše ale odpověděl Ručinský s Jágrem a Moravec dostal soubor Nagana poprvé do vedení. Na Hlinkovou srovnání odpověděl Patera, ale remízu zařídil Kucharčík.

Utkání odpoledne předcházela autogramiáda aktérů utkání, kteří se předtím sešli už pátek na golfu. Na cenný autogram stály dlouhé řady fanoušků. První třetina exhibice byla věnována gratulaci k nedávným 70. narozeninám rekordmanovi v počtu reprezentačních startů Jiřímu Holíkovi a předání šeku na 50 tisíc korun pro Nadační fond Českého klubu olympioniků regionu Vysočina a v druhé 150 tisíc pro Nadačnímu fondu Ivana Hlinky.

Exhibiční hokejové Zlaté utkání v Jihlavě:
Tým olympijských vítězů z Nagana - Zlatý hattrick 7:7 (0:2, 3:2, 4:3)
Branky a nahrávky: 28. Hejduk (Ručinský, Reichel), 33. Ručinský (Reichel, Hejduk), 34. Martin Straka (Šlégr, Jágr), 41. Ručinský (Reichel), 48. Jágr (Straka), 49. Moravec (Hamrlík, Hejduk), 55. Patera (Moravec, Šlégr) - 13. Vlasák (Kucharčík, J. Hlinka), 15. Ujčík (Pilař, Martínek), 22. J. Hlinka (Vlasák), 26. Kucharčík (Vlasák, Martínek), 41. Broš (Čajánek), 52. J. Hlinka (Pilař), 57. Kucharčík (J. Hlinka, Vlasák). Rozhodčí: Homola, Husička - Gebauer, Lederer. Diváci: 7200.
Tým olympijských vítězů z Nagana: Hašek (31. Čechmánek) - Šmehlík, Šlégr, Hamrlík, L. Procházka, Špaček, F. Kučera - Jágr, Beránek, Martin Straka - Hejduk, Reichel, Ručinský - Moravec, Patera, M. Procházka - Čaloun. Nehrající kapitán: Vladimír Růžička a Jiří Dopita.
Zlatý hattrick: Hnilička (31. Salfický) - Pilař, Martínek, Buzek, F. Kaberle, Vykoukal, Benýšek, M. Štěpánek - Ujčík, Čajánek, Broš - Kucharčík, J. Hlinka, Vlasák - Varaďa, Šimíček, Tomajko. Trenéři: Josef Augusta a Vladimír Martinec.

Reklama

Související témata: