Hlavní obsah

Dokázal každého rozesmát, jeho smrt je šok, vzpomínají slovenští hokejisté na Miroslava Hlinku

Jen těžko hledají někdejší spoluhráči zesnulého Miroslava Hlinky slova. Sebevražda někdejšího českého i slovenského reprezentanta je pro ně obrovským šokem. Na hokejového útočníka vzpomínají jako na veselého člověka, který vždy dokázal pobavit celou kabinu. A jako na muže, s nímž všichni ostatní dobře vycházeli.

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Hlinka

Článek

„Nevěřím, tohle je šok. Upřímnou soustrast celé jeho rodině. Je to neuvěřitelné, nemám slov. Byl to vynikající kamarád," řekl pro server pravda.sk útočník Slovanu Bratislava Ladislav Nagy, který se o nepříjemné novince dozvěděl v neděli po zápase KHL proti týmu Nižnij Novgorod (Slovan prohrál 2:3 po nájezdech).

Stejně jako ostatní Hlinkovi bývalí spoluhráči na trenčínského rodáka vzpomíná jako na člověka, který dokázal pobavit své okolí. „Byl to super kluk, bavič, perfektní člověk do kolektivu. Dokázal každého rozesmát, všichni jsme s ním dobře vycházeli," vzpomíná Nagy.

S Hlinkou se viděl naposledy v srpnu před přípravným zápasem Slovanu s Banskou Bystricí, kde Hlinka působil po konci aktivní kariéry. „Před tím zápasem jsme si povídali. Byl v Bystrici asistentem trenéra. Měl jsem z té debaty pocit, že je všechno v pořádku. Opravdu nevím, co na to říct. Je to skutečně velký šok," dodal Nagy.

Takhle by lidi odcházet neměli, mrzí Štrbáka

Na Hlinku vzpomínají i jeho někdejší kolegové z reprezentace, kteří s ním v roce 2002 dosáhli na titul mistrů světa. „Když odejde ze světa někdo, koho dobře znáte, je to velmi smutné. Nevím, co bylo příčinou, asi musel hodně trpět. Lidi by takto ze světa odcházet neměli," řekl pro sme.sk Martin Štrbák, obránce Košic. „Miro byl můj spolubojovník z MS, kde jsme se v roce 2002 stali mistry světa. Zažili jsme toho hodně, získali jsme tři cenné kovy (ze světových šampionátů). Je pro mě těžké o tom mluvit. Je to pro mě šok, nemám slov," dodal Štrbák.

Hlinka ukončil kariéru v roce 2012, až do neděle působil v Banské Bystrici, za kterou hrál v letech 2009 až 2011. „Mám z toho husí kůži. Je mi to nesmírně líto. S Mirem jsem působil v Banské Bystrici skoro tři celé sezóny. Vždycky, když byl Miro v kabině, byla tam pořádná zábava. Chtěl bych touto formou vyjádřit soustrast celé jeho rodině," vzkázal obránce Marek Kolba.

Miroslav Hlinka sbíral kromě medailí z mistrovství světa i tituly v české a slovenské nejvyšší soutěži. Slovenskou extraligu vyhrál s Trenčínem a Slovanem Bratislava, tu českou pak se Zlínem. V sezóně 1991/92 navíc získal taktéž s Trenčínem ještě titul z československé ligy. Je vicemistrem finské ligy s Jokeritem Helsinky a švédské ligy s MODO Hockey. Kromě Zlína hrál v Česku také za Spartu, Karlovy Vary, Pardubice a Chomutov.

Reklama

Související témata: