Hlavní obsah

Hrát o koeficient, bylo by mi to strašně líto, glosuje sparťan Rolinek selhání českých klubů v Lize mistrů

Jan ŠkvorSport.cz

Zvládla to! Hokejová Sparta před svým posledním zápasem základní skupiny Ligy mistrů proti Mannheimu věděla, že jen tříbodová výhra ji posune do vyřazovací části obnovené soutěže. Holešovičtí německého soka přetlačili 6:3 a jako jediní ze šesti českých celků se můžou těšit na páteční osmifinálový los. „Každý je strůjcem svého štěstí. Kdyby ostatní (české kluby) chtěly postoupit, asi by tomu daly všechno,“ prohlásil kapitán Pražanů Tomáš Rolinek, jenž dal gólem do prázdné branky výsledku konečnou podobu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kapitán Sparty Tomáš Rolinek (vpravo) se raduje se svým spoluhráčem Lukášem Pechem z gólu proti Mannheimu.

Článek

Výhra o tři góly vypadá poměrně jednoznačně, ale lehce se nerodila. Jak těžký zápas to pro vás byl?

Mannheimu už sice o nic nešlo, ale přijel v plné síle a hrál naplno. Je to obraz německého hokeje, pořád chtějí vyhrávat. My jsme si prošli těžkými momenty, když jsme na začátku druhé třetiny prohrávali 1:2, ale zaslouženě jsme to otočili. Předvedli jsme výborný hokej, jaký se hraje v play off. V naší hře byl vidět drajv, mělo to šťávu, prostě všechno. Super výkon od všech.

Ulevilo se vám hodně, že v Lize mistrů nekončíte už v základní skupině, jako ostatních šest českých celků?

Lize mistrů jsme dali velkou váhu a každý zápas jsme hráli nadoraz. Jsme moc rádi, že jsme postoupili, protože to byl jeden z našich cílů.

Připomenulo vám to klubové vedení před zápasem?

Sami jsme si řekli už v srpnu, kdy se soutěž rozjížděla, čeho chceme dosáhnout. Proto jsme si před zápasem s Mannheimem všichni uvědomovali, co je ve hře, aniž by na nás musel někdo seshora vyvíjet tlak.

Prémie za postup vypsány nebyly?

I kdyby nám slíbili milióny, stejně vám to neřeknu. To je záležitost klubu a nás hráčů. (směje se)

Není vám trochu líto, že Sparta jako jediný český klub postoupila do osmifinále?

Kdyby se hrálo o koeficient celé země, jako tomu je ve fotbale, tak by mi to bylo strašně líto. Ale ten není. Pravdou je, že k Lize mistrů každý přistupuje jinak. My s Třincem jsme chtěli postoupit a přistoupili k tomu s maximální vážností. Takže na jednu stranu je škoda, že jdeme dál jenom my, ale každý je strůjcem svého štěstí. Kdyby ostatní chtěli postoupit, asi by tomu dali všechno. Ale mě teď zajímá, koho dostaneme do play off.

Máte před pátečním losem nějaký vysněný klub?

Nottingham, ale ten bohužel nepostoupil. Přál jsem si ho, už když se losovaly základní skupiny, protože jsem si chtěl zahrát hokej v Anglii. Takže mi je to teď jedno, hlavně že jsme postoupili my.

Co vám šest konfrontací s evropskými soupeři ukázalo?

Že je to úplně jiný hokej! Ale jsem rád, že se Liga mistrů obnovila, před šesti lety jsem ji hrál za Magnitogorsk a strašně se mi to líbilo, bylo to super. Úroveň hry je vysoká, jenom je škoda, že u nás tahle soutěž lidi moc netáhne a radši chodí na domácí ligu. Nevím, jestli je to pozdními začátky zápasů nebo soupeři...

Třeba se návštěvnost v play off zvedne...

V to doufám! Začne vyřazovací část, kde porážka znamená konec. Tak snad jsme výkonem proti Mannheimu přilákali lidi na další utkání.

Reklama

Související témata: