Hlavní obsah

Do Síně slávy českého hokeje vstoupí Havel, Ševčík, Šmíd, Brábník

Praha

Do Síně slávy českého hokeje budou příští týden uvedeni Jan Havel, František Ševčík, Ladislav Šmíd starší a in memoriam Luděk Brábník. Bývalí úspěšní hokejisté i televizní komentátor Brábník se pocty dočkají před čtvrtečním zápasem hokejové reprezentace proti Švédsku v O2 areně, který bude součástí turnaje Channel One Cup.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Dominik Hašek zasahuje na exhibici v Jihlavě.

Článek

"V září při dlouhém mítinku jsme probírali, zda máme vzít více nových hráčů, nebo se ještě jednou ohlédnout do minulosti. A nakonec převažoval názor, že se ještě více podíváme do těch 60. a 70. let, protože tam jsou hráči, kteří toho odvedli mnoho pro český hokej a nebyli oceněni," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze Dominik Hašek, který stojí v současnosti v čele dvanáctičlenné návrhové komise.

Nejnovější členy Síně slávy českého hokeje čeká nově samostatný ceremoniál přijetí v prostorách restaurace Lokomotivka v O2 areně, až teprve poté se představí před zahajovacím buly fanouškům na ledové ploše.

"Budou tam jejich příbuzní i další členové, bude tam na vše více času a prostoru. Až teprve poté se představí fanouškům. Je to poprvé, kdy je nebudeme uvádět přímo na ledě, chtěli jsme trošku privátnější a komornější atmosféru, protože na ledě jde v první řadě o hokej," řekl na úterní tiskové konferenci v Praze Dominik Hašek, který stojí v současnosti v čele dvanáctičlenné návrhové komise.

Plná hala by měla vytvořit důstojnou kulisu

Všichni tři hokejisté by se měli ceremoniálu zúčastnit osobně, Brábníka by měla zastupovat jeho dcera. Hašek věří, že při velkém zájmu o utkání se Švédy by si noví členové mohli užít a vychutnat více než důstojnou kulisu. "Bylo by krásné vidět vyprodanou O2 arenu. I pro nové členy Síně slávy by bylo skvělé, kdyby si to všechno přijatí hokejisté užili před plným domem," přeje si Hašek.

Dvaasedmdesátiletý Havel i stejně starý Ševčík jsou někdejší reprezentační spoluhráči, oba získali stříbrné medaile na olympijských hrách v Grenoblu v roce 1968.

Havel má ve sbírce i bronz o čtyři roky později v Sapporu. Ševčík zase získal více medailí na mistrovství světa. Zatímco Havel má stříbro a bronz, Ševčík má po dvou medailích těchto hodnot.

Do Síně slávy i Šmíd a Brábník

Oba hráči mají za sebou i úspěšné klubové kariéry. Havel, jehož hráčská dráha je spojena zejména se Spartou, je dvojnásobný nejlepší střelec hokejové ligy a člen Klubu hokejových střelců. Ševčík se v dresu Rudé Hvězdy a ZKL Brno radoval ze sedmi mistrovských titulů.

Šestasedmdesátiletý Šmíd, otec současného stejnojmenného reprezentanta, je bývalý úspěšný obránce. S národním týmem získal bronz na olympiádě v Innsbrucku 1964 a stříbro na světovém šampionátu o dva roky později. V dresu Dukly Jihlava získal pět mistrovských titulů.

Brábník je někdejší trenér, novinář, spisovatel a uznávaný hokejový i tenisový komentátor. Zemřel v roce 1989.

Síň slávy českého hokeje byla založena v roce 2008 u příležitosti sta let českého hokeje. Aktuálně má 114 členů, přičemž naposledy byla rozšířena loni, kdy do ní byli uvedeni Bohumil Prošek, Arnold Kadlec, Bedřich Ščerban a Josef Dovalil.

Reklama

Související témata: