Hlavní obsah

V NHL psal historii. Teď se vítěz Stanley Cupu ocitl na dlažbě

Bern

Světská sláva, polní tráva, říká okřídlené přísloví. Teď jeho význam hořce prožívá švýcarská brankářská legenda David Aebischer. V roce 2001 zvedl v dresu Colorada jako první zástupce země helvétského kříže v NHL nad hlavu slavný Stanleyův pohár, o třináct let později někdejší spoluhráč Milana Hejduka či Martina Škouly marně hledá angažmá...

Sestřih zákroků Davida Aebischera.

 
Článek

Rodák z Fribourgu působil v NHL v týmech Colorada, Montrealu a Phoenixu, pak chytal doma ligu. Na konci března si ve službách Rapperswilu v play off proti Bielu vážně poranil koleno, následovala operace vazů a nucený klid. Smlouva mu ale po sezóně skončila a klub už neměl zájem na jejím prodloužení. A nový tým nenašel.

Aebischer tak vzal zavděk alespoň krátkodobým záskokem v tamní druhé lize v týmu Thurgau, kontrakt mu však na konci minulého měsíce vypršel. A žádný další zájemce není na obzoru, připomíná server švýcarského deníku Blick.

„Nezbývá mi než se udržovat v kondici a čekat. Snad nějaká nabídka přijde," doufá Aebischer, jenž svůj první zápas v NHL odehrál 18. října 2000. Výjimečný talent naznačil už na MS juniorů v roce 1998, na němž získali Švýcaři hlavně díky jeho zákrokům historické bronzové medaile po výhře nad českým týmem a Aebischer byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje.

Teď kariéra šestatřicetiletého účastníka dvou olympijských turnajů spěje ke konci. Definitivnímu? „Ne, s tím se zatím nechci a nemůžu smířit," věří pevně švýcarská legenda v lepší časy. Dočká se?

Reklama

Související témata: