Hlavní obsah

Hašek začal uplatňovat poznatky z Toronta a změnil ceremoniál k uvedení do Síně slávy

Praha

Poznatky z ceremoniálu v Torontu, kde vstoupil před třemi týdny sám jako vůbec první český hokejista do Síně slávy NHL, začal Dominik Hašek hned uplatňovat i jako předseda návrhové komise Síně slávy českého hokeje. Ta se letos rozroste o další čtyři už na 118 členů.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Dominik Hašek při svém uvedení do Síně slávy NHL.

Článek

Uvedení čtyř tuzemských legend tak bude ve čtvrtek 18. prosince výrazně odlišné od minulosti, kdy přijímání nových členů probíhalo obvykle na ledě v přestávce mezistátních zápasů.

„Tentokrát chystáme už na odpoledne speciální ceremoniál v reprezentativních prostorách O2 areny a během večerního utkání se Švédy pak dojde na představení osobností divákům," přibližuje Hašek, co čeká slavné hráče z generace šedesátých let Jana Havla, Františka Ševčíka, Ladislava Šmída staršího a in memoriam i televizního komentátora Luďka Brábníka, kterého zastoupí dcera.

„Chtěli jsme, aby slavnost proběhla víc v klidu, za přítomnosti blízkých těch oceněných a třeba i dalších členů Síně slávy. Aby na ni bylo víc času a měla trošku komornější atmosféru, protože na ledě jde samozřejmě v první řadě o hokej," vysvětluje Hašek.

Kdo příští týden vstoupí do Síně slávy Českého hokeje
Jan Havel (72)
Ladislav Šmíd (76)
František Ševčík (72)
Luděk Brábník (†63)

Zatímco v zámoří o nominacích do Síně slávy rozhoduje výhradně komise, v tuzemsku musejí návrhy posvětit žijící členové galerie legend.

„Ten u nás uplatňovaný široký konsenzus se mi moc líbí," tvrdí Hašek, jenž by rád přenesl ze zámoří domů také tradici podpisu do obrovské knihy vyhrazené oceněným. „I taková maličkost může legendám přinést něco krásného navíc," míní olympijský vítěz z Nagana.

„V zámoří má Síň slávy tradici desítky let, my ji teprve budujeme, ale prestiži té naší by určitě hodně pomohlo, kdyby konečně získala svou veřejně přístupnou podobu, a lidé by se tam mohli seznámit nejen s vybranými osobnostmi, ale přijít se třeba podívat i na hokejové relikvie," říká Hašek.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 53. min Živě
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec