Hlavní obsah

Popravit mu syna? To by měl snad hodnotit příslušný lékař, reaguje Král na kritiku Zachy staršího

Jan ŠkvorSport.cz

Původně na ostrou kritiku od Pavla Zachy staršího směřující k poměrům v české hokejové reprezentaci do dvaceti let ani nechtěl reagovat, nakonec tak prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král přece jen učinil. „Jsme dehonestováni a uráženi člověkem, kterého v podstatě ani neznáme. Je to nechutný a vyčerpávající,“ čílil se Král elaborátu Pavla Zachy staršího, jehož syn byl ve výběru kouče Přerosta na nedávno skončeném juniorském šampionátu, kde Češi obsadili šesté místo.

Foto: Profimedia.cz

Útočník reprezentační dvacítky Pavel Zacha mladší.

Článek

Zacha senior psal o podivných okolnostech a způsobu výběru hráčů, intrikách, vyřizování účtů, nevyhovujícím systému a aroganci moci ze strany vedení týmu, především hlavního kouče Miroslava Přerosta.

„Zacha starší prošel mnoha oddíly, třeba Třebíčí, Brnem nebo Libercem a všude skončil v konfliktu. Kdybyste viděli ty maily, jaké nám posílal během loňského MS osmnáctek, jaký je Hnilička (manažer reprezentace do osmnácti let) hajzl. Stěžoval si na vodu k pití, na jídlo. A to jsme bydleli ve stejném hotelu jako všechny ostatní mančafty. Jenže pro něj bylo všechno špatně. Takových mailů máme desítky. Nikdy jsem nezažil, že by nám takhle psala třeba paní Pastrňáková nebo pan Hertl. Tohle už je opravdu za hranou," mrzí Krále chování hráčova otce.

Zacha mladší se po loňském stříbrném šampionátu osmnáctek omlouval z dalších turnajů této věkové kategorie, neabsolvoval ani prestižní Memoriál Ivana Hlinky hráčů do dvaceti let. Chtěl se připravovat individuálně. I přesto mu Přerost dal šanci zabojovat o šampionát dvacítek v Kanadě. A nakonec jej na něj i vzal.

„Účast na něm si vybojoval během třídenní přípravy v Česku před mistrovstvím. „Všichni trenéři se shodli na tom, že vypadá tak, že v nominaci prostě nemůže chybět a že do ní patří," říká Král. O to víc pak byl šokován slovy Zachy staršího, podle jehož zpráv se syna Přerost s realizačním týmem chystají na MS „obrazně řečeno popravit" a srovnat si tak s ním staré účty.

Přerost dostal od Zachy mail

„Že ho chceme popravit? Vůbec nevím, jak na to reagovat. To se ani nedá. To by měl spíš hodnotit příslušný lékař," ulevil si Král. Zacha junior přitom sám na adresu hokejového svazu a kouče Přerosta zaslal 27. října tento mail:

„Dobrý den, pane Přeroste. Rád bych se s Vámi spojil, buď po mailu nebo po telefonu. Vím, že jsem doteď poslouchal rady lidí, které mi určitě v minulosti nepomohly. Měl jsem od mládí dva sny - reprezentovat Českou republiku a hrát v NHL. Vím, že máte na výběr hodně hráčů, ale rád bych udělal vše pro to, abych pomohl vašemu týmu a klukům, kteří budou vybráni (na MS hráčů do dvaceti let - pozn. aut.) k co nejlepším výsledkům. Posílám mail na svého trenéra v Sarnii, kdybyste potřeboval informace k mým výkonům. Mockrát děkuji, Pavel Zacha."

„Vedl jsem v reprezentaci hráče jako Mrázek, Sekáč nebo Hertl, ale ještě se mi nestalo, aby mi někdo z nich psal maily, nebo mi třikrát do roka volal jeho tatínek. Vyhýbám se tomu, nechci být ve vztahu s hráči, jejich rodiči nebo agenty," říká trenér Miroslav Přerost, jenž po pěti letech u dvacítky končí.

Celá aféra vyvolaná elaborátem Zachova otce se nejvíc podle Krále dotkne Zachy juniora. „Nepřijde mi to vůči tomu klukovi seriózní. Pavel je nadprůměrný talent, tomu klukovi fandím. Musí mít strašně těžký život, ale držím mu palce a přeju mu jenom to nejlepší," tvrdí upřímně šéf českého hokeje.

Zavřené dveře do reprezentace nemá

„Špatné je to ale hlavně pro něj. Možná mu táta vybral špatný sport, asi ho měl dát na nějaký individuální. Ale je to výborný hráč, není pochyb, že je kandidát na všechna MS, co jsou před námi. V budoucnu i na to dospělé," odmítá Král, že by měl odteď Zacha zavřené dveře do národních týmů.

Kauzu už nyní Král považuje za uzavřenou a nehodlá se k ní dál vracet. „Čtyři dny neřešíme nic jiného a už jsem z toho vysílený. Je to nechutný a vyčerpávající. Máme toho plný zuby, jsem opravdu vyčerpanej. Naše práce nikdy není úplně ideální, ale tohle nám ji bortí a ničí. Ale už to víc nechci hodnotit. Kdyby ten člověk řekl, že jsem pedofil, už na to nebudu reagovat a zabývat se tím," uzavírá Král.

Přerost se zároveň vyjádřil k vyřazení Václava Karabáčka před šampionátem. A ostře se ohrazuje proti tvrzení, že by tak učinil kvůli tomu, že mladý útočník zaspal. „To je směšné a absolutní nesmysl! Proč bych ho za tohle vyhazoval? To se stane, navíc zaspalo víc kluků," říká Přerost a dodává, že postupoval jen na základě výkonnosti.

„Karabáček přijel na sraz do Čech z objektivních důvodů o dva a půl dne později. Proto jsme se rozhodli, že ho vezmeme do Kanady jako hráče navíc, aby ukázal, jaký je jeho reálný výkon. Po trénincích a přípravném zápase s Finy se po shodě trenérů nevešel do čtyř útoků a byl by až třináctým nebo čtrnáctým útočníkem," vysvětluje Přerost.

Byla kritika Pavla Zachy staršího podle vás oprávněná?
Ano
23,2 %
Ne
76,8 %
Celkem hlasovalo 27811 čtenářů.

Reklama