Hlavní obsah

Česká hokejová královna se zabydlela v Rusku

Ostrava

Za přímo pohádkový považuje loňský rok osmnáctiletá hokejová brankářka Klára Peslarová z Ostravy. Po bronzu ze světového šampionátu do 18 let v Maďarsku a domácím titulu s Karvinou převzala i ocenění nejlepší hráčka sezóny. Parádní rok pak hokejová královna završila přestupem do Ruska. Tam od loňského podzimu úspěšně hájí barvy Krasnojarsku v nejvyšší ženské soutěži.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Na zimním stadiónu v Ostrava-Porubě chytala Klára Peslarová od tří let. Nyní už je jejím domovem ruský Krasnojarsk.

Článek

Z dvaadvaceti dosud odehraných zápasů odchytala v pozici brankářské jedničky povolenou polovinu. „Je tam pravidlo, že zahraniční brankářky mohou chytat 50 procent zápasů v sezóně. Asi bych jinak chytala více, protože jsem v týmu jednička," vysvětlila Peslarová. Krasnojarsk je po polovině soutěže čtvrtý. „Cíl je dostat se do první trojky," uvedla rodačka z Ostravy, která se na sklonku vrátila na skok domů. Kvůli reprezentační akci, ale také uzavřít polovinu třetího ročníku na Střední škole služeb a podnikání v Ostravě. Ve čtvrtek opět nabrala směr Sibiř.

„Jednou až dvakrát za půl roku musím do Ostravy dělat zkoušky. Je to docela záběr nechodit do školy a pak se najednou celou látku naučit. Ale zvládla jsem to, polovinu třetího ročníku jsem v pondělí zdárně uzavřela," radovala se Peslarová.

V Rusku je zatím půl roku. A tak se v miliónovém Krasnojarsku, ležícím na sibiřské řece Jenisej, teprve zabydluje. Pokud ovšem nesedí v letadle. „K zápasům po celém Rusku létáme, jinak to ani nejde. Do nejbližšího většího města Novosibirsku je to asi dvanáct a půl hodiny vlakem, do Moskvy více jak dva dny," popsala Peslarová. Zároveň dodává, že rozhodnutí jít chytat do Ruska nelituje. „Vždy jsem toužila hrát v cizině. Po úspěšném šampionátu osmnáctek v Maďarsku jsem měla nabídku z Kanady, ale do Ruska mě to táhlo více," vysvětila, proč se vydala na východ.

S krajankami si pomáhají

Rusko zvolila i přesto, že například jazyk neovládala vůbec. „Teď už je to lepší. Navíc nejsem v týmu jediná Češka, jsou tam se mnou bývalé hráčky Slavie Pavlína Horálková a Lucie Manhartová. Mám si tak s kým popovídat a vzájemně si pomůžeme," řekla gólmanka, kterou na zimní stadión v Porubě přivedl tatínek ve třech letech. „Táta trénoval, brácha hokej hrál. A tak jsem to taky chtěla vyzkoušet. A když jednou chyběl gólman, postavila jsem se do branky," přiblížila výběr postu Peslarová.

V brance už zůstala, mimo jiné i proto, že v ní viděla větší šanci prorazit. A to se jí také dokonale povedlo. Nesplněných cílů má ale fanynka švédského brankáře New Yorku Rangers Henrika Lundqvista stále dost. „Nejbližším je vyhrát v dubnu druhou světovou skupinu ve Francii. Jedině první místo to nám totiž zaručí postup mezi světovou elitu," nastínila Peslarová.

Druhým, a možná ještě větším, je účast na olympijských hrách 2018 v Koreji. „O těch sníme všechny, co v reprezentačním týmu jsme. Máme na to a uděláme pro postup všechno," slíbila nejlepší současná česká hokejistka.

Reklama

Související témata: