Hlavní obsah

Hokejista Bäckström vyvázl s napomenutím, stříbro z OH si ponechá

Švédský hokejový útočník Nicklas Bäckström vyvázl po prohřešku proti antidopingovým pravidlům během olympijského turnaje v Soči pouze s napomenutím. Po dohodě se Světovou antidopingovou agenturou (WADA) to oznámil Sportovní arbitrážní soud (CAS). Sedmadvacetiletý forvard Washingtonu v NHL si tak definitivně může ponechat i stříbrnou medaili.

Foto: Profimedia.cz

Švéd Nicklas Bäckström v dresu Washingtonu.

Článek

Bäckströmův případ vyvolal v Soči hodně spekulací a dohadů. Představitelé Mezinárodního olympijského výboru (MOV) mu zakázali nastoupit k finále proti Kanadě jen několik hodin před úvodním buly. Původně byla jeho nečekaná absence zdůvodňována migrénou, samotný hráč ale připustil, že užil zakázanou látku s pseudoefedrinem, a to i den předtím.

CAS nyní doporučil, aby Backström obdržel jen minimální sankce v podobě napomenutí. "To, zda má mít (Bäckström) v držení stříbrnou medaili, nebylo ani na okamžik zpochybňováno a projednáváno," uvedly dnes ve společném prohlášení zainteresované strany.

Ve prospěch Bäckströma hrálo hned několik faktorů. MOV již dříve uznal, že Bäckström nevzal látku s úmyslem zvýšit výkonnost. Jak sám řekl, užívá ji k léčbě dutin dlouhodobě již několik let a nikdy se nepotýkal s žádným problémem podobného rázu. Užívání látky mu navíc schválil i týmový lékař Björn Waldebäck. "Má problém se zánětem vedlejších nosních dutin a alergií. Už několik let užívá denně jednu tabletu léku Zyrtec-D. Obsahuje pseudoefedrin," vysvětlil tehdy Waldebäck.

Reklama

Související témata: