Hlavní obsah

Hašek si sám vyrazil zlatou medaili. Jako první český hokejista

Jablonec nad Nisou

V listopadu byl jako vůbec první Čech uveden do Síně slávy NHL, nyní se legendární brankář Dominik Hašek stal prvním českým hokejistou, který má i vlastní pamětní medaili. Dominátor si zlatou památku s vlastní podobiznou v Jablonci nad Nisou sám vyrazil a zároveň ji i pokřtil. Haškovy medaile ve zlatém i stříbrném provedení si mohou koupit i fanoušci, výtěžek půjde na dobročinné účiny.

Dominik Hašek představil vlastní pamětní medailiVideo: Jaroslav Švehla, Sport.cz

 
Článek

Úterní ražbu si Hašek užil. "V mincovně jsem poprvé v životě. Pro mě bylo tady všechno nové a zajímavé. A především jsem rád, že jsem si medaili číslo 1 mohl sám vyrazit. Je zajímavé, ale zároveň i zavazující mít svou vlastní pamětní medaili." uvedl Hašek, který příští týden oslaví padesátiny. Medaili s vlastní podobiznou vnímá jako ocenění celé své kariéry. "Určitě si ji schovám na nějaké pěkné místo," dodal.

Loni na podzim byl gólman přezdívaný Dominátor jako první Čech uveden do hokejové Síně slávy v Torontu. Datum této události je uvedeno na lícové straně medaile, na níž je i detailní portrét slavného brankáře. Na druhé straně je Haškova dvojpodobizna v brankářském postoji, na jedné je v útlém věku v roce 1970, druhá je z roku 2011.

"Na medaili je zachycena celá moje kariéra, která začala někdy v pěti letech na Matičním jezeru v Pardubicích, kde na mě střílí tatínek a já v ruce držím takové pižlátko a na nohách mám šlajfky," zavzpomínal Hašek.

Autorem Haškovy pamětní medaile je akademický sochař Jiří Dostál. Největší úskalí pro něj představovala lapačka dospělého brankáře. "Byl to trochu oříšek, musel jsem si sehnat i skutečnou lapačku," uvedl Dostál.

Medaile s Haškem jsou ve dvojím provedení

Problémy měl i s lapačkou malého brankáře, v originále ji podle Haška zřejmě představovala ponožka nebo dlouhý rukáv svetru. "Stále to vypadalo, jako když je po úraze. Tak jsem mu tam dal nakonec palčáky," přiznal akademický sochař, z jehož ateliéru v minulosti vzešly kromě jiných i předlohy pro mince s portréty olympijských vítězek Evy Samkové, Martiny Sáblíkové či Barbory Špotákové.

Medaile s Haškem jsou ve dvojím provedení, zlatých o průměru 28 milimetrů a váze 15,56 gramu bude vyraženo 300. Cena jedné je 25 000 korun. Prvních sto je číslovaných a už jsou rozebrané. Stříbrných o průměru 37 milimetrů a váze 31,1 gramu budou dva tisíce, prodávat se budou za 1450 korun. Část výtěžku půjde ve prospěch nadace Terezy Maxové. Zatímco zlatou medaili s číslem 39, kterou nosil během většiny své kariéry, si koupil sám Hašek, tu s číslem 1 si budou moci fanoušci vydražit.

Hašek za své výkony z minulosti posbíral v posledních letech řadu ocenění. Jeho dres s číslem 9 vyvěsili předloni pod strop arény v Pardubicích a podobné pocty se nedávno dočkal i v Buffalu, kde chytal s číslem 39. Je i členem Síně slávy českého hokeje a v průběhu květnového mistrovství světa v Praze bude uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace.

Mezi největší úspěchy legendy českého i světového hokeje patří vítězství na olympiádě v Naganu v roce 1998 a zisk Stanleyova poháru v letech 2002 a 2008 s Detroitem. Hašek také šestkrát získal Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL a dvakrát Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL.

Reklama

Související témata: