Hlavní obsah

Fantastický gól! Tohle umí talentovaný syn slavného bitkaře bojující s cukrovkou

Dominik HejbalSport.cz

Většina fanoušků NHL patrně pamatuje hráče jménem Tahir „Tie“ Domi, jenž největší část své profesionální kariéry strávil v Torontu. Hokejista albánského původu byl vyhlášeným bitkařem, přestože vyrostl pouze do výšky 178 centimetrů. Nyní je 45letý Tie Domi v hokejovém důchodu poté, co v roce 2006 ukončil kariéru. Jeho příjmení však opět získává pozornost hokejových příznivců díky devatenáctiletému synovi Maxovi.

Hokejový talent Max Domi přeloboval brankáře.

 
Článek

Ten sice po otci zdědil nepříliš vysoký vzrůst, je však zcela jiným typem hokejisty. Max Domi je především nadaným sběratelem bodů a skvělým bruslařem s výbornou technikou. Své přednosti potvrdil i v utkání kanadské juniorské soutěže, kdy se prezentoval exkluzivní trefou do sítě Sarnie Sting a přispěl tak k výhře 6:2. Soupeř se musel obejít bez Pavla Zachy, jenž je na dva týdny mimo hru kvůli zranění v horní polovině těla.

Devatenáctiletý Domi patřil mezi největší hvězdy nedávného mistrovství světa juniorů, kde s Kanadou získal zlatou medaili, spolu s dalšími třemi hráči byl nejlepším střelcem turnaje a v kanadském bodování obsadil čtvrtou příčku, když v sedmi utkáních vstřelil pět gólů a na dalších pět přihrál. Jeho kariéra je rozjetá vskutku slibně, přestože sám hráč musí bojovat s nevyléčitelným onemocněním.

Kontrola krve i během utkání

Když mu bylo třináct, začal cestou z turnaje trpět velmi silným pocitem žízně. Za necelé tři hodiny vypil zhruba devět litrů tekutin. Při následné prohlídce v nemocnici bylo zjištěno, že trpí diabetem typu 1. Následující týden pak strávil v nemocnici, aby se naučil reagovat na svůj zdravotní stav, a během této doby zhlédl dokument o Bobbym Clarkovi. Legendární útočník Philadelphie Flyers se během své kariéry potýkal se stejným onemocněním. Stal se tak inspirací malému Maxovi, a ten si proto následně zvolil i stejné číslo dresu, tedy šestnáctku, jak vypráví hráčův příběh deník USA Today.

Maxe Domiho sice jeho zdravotní stav při hře nelimituje, musí však na sebe dávat velký pozor. Každých patnáct až dvacet minut si kontroluje hladinu cukru v krvi, i když zrovna trénuje nebo hraje zápas, a následně se musí buď napít energetického nápoje, nebo doplnit inzulín z balíčku připnutého na boku. Zároveň je pro něho nezbytně nutné dbát na svůj jídelníček.

Zástupci Arizony Coyotes se přesto nezalekli hráčových zdravotních problémů a při draftu v roce 2013 si jej zamluvili už v prvním kole, kdy mohli vybírat jako dvanáctí v pořadí. Nadějný hokejista se zatím ještě rozehrává v juniorské Ontario Hockey League, očekává se však, že by brzy mohl nakouknout i do NHL.

Reklama