Hlavní obsah

Český Iron Man Dominik Hašek slaví pět křížků

Marek BurkertPrávo

Kdyby právě teď vycházela jeho životopisná knížka, byl by to zaručeně bestseller. A nejspíš nejen v Česku. Fenomenální gólman Dominik Hašek si ale bilancování užil v posledních týdnech ažaž a snaží se dívat hlavně dopředu. I když právě dnes slaví padesáté narozeniny.

Foto: Harry Scull Jr., ČTK/AP

Dominátor má v zámoří skvělé renomé.

Článek

Na sobotní párty v Praze dorazí kamarádi z Pardubic, spoluhráči z Nagana i lidé, kteří Haška provázejí kontinuálně celou jeho kariérou. Někteří možná budou mít problém s tím, co vlastně darovat legendě, která doma nemá místo ani na všechny trofeje.

Když Dominátor cizeloval svůj projev před uvedením do hokejové Síně slávy v Torontu, vzpomínal na dětství, jihlavskou vojnu i krušné začátky v NHL, kam se vydal až v pětadvaceti letech a tamní kapacity nechápaly, co to vlastně v brankovišti předvádí. „Měl jsem pocit, že mě tam nechtějí, což bylo velice frustrující," řekl Hašek.

Za sebou měl přitom kupu startů za národní tým, vavříny ze světových šampionátů. Spousta hokejistů by si po takovém přijetí rychle balila fidlátka a odjela někam, kde si hráče váží. Hašek se ale nevzdal, tvrdě dřel a nakonec svůj neortodoxní styl, v němž je úplně jedno, kterou částí těla zastavíte puk, vnutil zámořskému publiku jako nenapodobitelný originál. Což platilo i o Haškově angličtině, která se za patnáct let působení v USA nezbavila českého akcentu.

Nandal si i čtyři knedlíky

Za úspěchem padesátileté legendy byla ale hlavně nezpochybnitelná tréninková morálka. „Měl jsem momenty, kdy se mi po ránu moc nechtělo do výstroje, ale na ledě to ze mě zase rychle spadlo," prozradil Hašek, který si nikdy nestěžoval na samotu, jakou v brankovišti zažívá. „Někdy mi jen chybělo, že nemůžu dát gól. Můžu jen zvýraznit, že prohráváme," vtipkoval, když v roce 2010 vychytal Pardubicím titul a získal Cenu Práva pro nejlepšího gólmana extraligy.

I po definitivním ukončení kariéry se pořád může chlubit figurou jogína. „Mám to geneticky dané. I když jsem netrénoval, tak jsem měl jen o pár kilo víc než obvykle. Ale zase jsem se moc netyranizoval. Když jsme měli v kabině svíčkovou, tak jsem si taky nandal čtyři knedlíky," nežinýroval se.

Vždycky ale makal o něco víc než ti nejlepší, dostal se na vrchol a vydržel na něm obdivuhodně dlouho. „Moc rád se dívám na film Hra snů s Kevinem Costnerem, kde hraje nadhazovače baseballistů Detroit Tigers. To mě inspiruje. Musíte mít touhu a jít si za tím. Nesmí vás nic svazovat," prohlásil český hokejový Iron Man. Mimochodem herecký představitel toho filmového Robert Downey Jr. bude slavit padesátiny na začátku dubna.

Už jsem se poučil

Během Haškova života se na Pražském hradě vystřídalo šest prezidentů. On sám si prožil období, kdy byl naprosto zbožňován (po olympiádě v Naganu) i veřejně haněn (kvůli hokejbalovému incidentu). Dnešní děti a teenageři už mají jiné idoly, než je prošedivělá gólmanská hvězda. „Možná to zní jako fráze, ale člověk se za ta léta poučil. Jsem jistější, pevnější i vnitřně silnější," ujistil Hašek.

A také má spoustu plánů, od kterých ho neodradil ani neúspěch vlastní oděvní značky. Nyní se, jak je jeho zvykem, střemhlav vrhl do propagace svého energetického nápoje a hodlá ho zviditelňovat třeba i účastí na cyklistických závodech...

Tiché rozjímání u trofejí od něj rozhodně nečekejte ani po padesátce. „Vzpomínat na zašlou slávu určitě nebudu."

Dominátorova jubilea:
29. 1. 1965 Narodil se Marii a Aloisovi Kaštánkovým. Po dvou letech se jeho rodiče rozvedli.
1975, 10 let: V deseti letech nechala matka změnit synovo příjmení na Hašek podle svého druhého manžela. S Dominikem v brance jsou mladší žáci Pardubic jen těžko k poražení.
1985, 20 let: Ačkoli v reprezentaci začal chytat už o dva roky dříve jako osmnáctiletý, chybí v konečné nominaci na zlatý šampionát v Praze. Nejcennější kov z mistrovství světa je tak jednou z mála zásadních trofejí, které v Haškově sbírce scházejí.
1995, 30 let: Už třetí rok hájí brankoviště Buffala Sabres, v play off ale jeho tým prohrává sérii s Philadelphií 1:4. Na konci sezóny přesto získává svou druhou Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana základní části NHL.
2005, 40 let: Při výluce v NHL nikde nechytá, hraje jen pár exhibic po boku Brodeura, Sundina nebo Amonteho a chystá se na nové angažmá v Ottawa Senators.
2015, 50 let: Rozvedený, s novou přítelkyní a novými plány si vychutnává oceňování své zářivé kariéry. Po loňském zařazení do Síně slávy NHL bude při pražském šampionátu uveden i do pantheonu federace IIHF.

Reklama