Hlavní obsah

Nejlepší turnaj, co jsem u mužstva, chválil Vůjtek Slováky. Réwayovi do hlavy nevidí

Praha

Předchozí čtyři zápasy proti Německu, Švýcarsku, Bělorusku i Norsku prohráli, takže na domácím Slovakia Cupu v Banské Bystrici si slovenští hokejisté chtěli spravit náladu. To se jim povedlo nejen po výsledkové stránce, ale i po herní. A tak nebylo divu, že český kouč působící na střídačce našich východních sousedů Vladimír Vůjtek dával najevo velkou spokojenost.

Český trenér slovenské reprezentace Vladimír Vůjtek

Článek

„Zahráli jsme nejlepší turnaj za čtyři roky, co jsem u mužstva. Svědčí o tom skóre 9:1, ale i to, že si proti nám soupeři nevytvořili velké šance," liboval si Vůjtek po výhrách 4:1 nad Německem a 5:0 nad Švýcarskem. Podle něj by se až 60 procent hráčů ze současného kádru mohlo objevit na vrcholné akci sezóny, květnovém šampionátu v České republice.

„O nominaci na mistrovství světa si opravdu řeklo hodně hráčů," říkal trenér, který slovenskou reprezentaci dovedl v roce 2012 k titulu vicemistrů světa. Na hladkých výhrách se podle Vůjtka projevil fakt, že oproti předchozím turnajům sezóny měl k dispozici takřka všechny vyvolené hokejisty.

„Podepsala se i kvalita hráčů, všichni byli zdraví a přijeli ti nejlepší, které v Evropě máme. Měli jsme lepší kádr než na turnajích předtím, přišli hokejisté, kteří se prosazují v evropských ligách. A hlavně mě potěšila výborná parta, kluci se do národního týmu těšili. To platí i o hráčích Slovanu, kteří se odreagovali, a turnaj se jim vydařil," uvedl Vůjtek, jenž po šampionátu v Praze a Ostravě u slovenského týmu končí.

Slovenská reprezentace na Slovakia Cupu:
Lašák, J. Hudáček - Sersen, Jánošík, Ďaloga, J. Mikuš, Čerešňák, Graňák, Jaroš, Kozák - Réway, Viedenský, Nagy, J. Sýkora, Haščák, Tybor - Miklík, Lušňák, Dravecký, Vandas, Surový, L. Hudáček, Cehlárik

Individuality, kterým se duely v Banské Bystrici povedly nejvíce, vyzdvihovat nechtěl, plzeňského Jána Sýkoru ale zmínit musel. Čtyřiadvacetiletý útočník měl prsty ve více než polovině branek svého týmu, když jeden gól vstřelil a na další čtyři nahrál.

„Věděl jsem, že formu si drží už dva tři měsíce. V české extralize dal tři hattricky, což se nepodaří každému. V Plzni hraje dobře, nastupuje v první lajně a dostává větší prostor i na přesilovkách. Pokud bude takhle pokračovat, místo na mistrovství světa si zajistí," prohlásil o Sýkorovi.

Vůjtek: Musíme Réwayovi věřit...

Jedinou kaňkou na jinak vydařené akci tak bylo zranění Martina Réwaye. Sparťanský útočník, který na přelomu roku dovedl slovenskou dvacítku k senzačnímu bronzu na juniorském mistrovství světa, odstoupil ze hry v průběhu druhé třetiny s Německem. Stěžoval si totiž na bolest hlavy a nevolnost. Neurologické vyšetření sice nic neprokázalo, Réwayovi byl ale nařízen klidový režim a do zápasu se Švýcary tak nezasáhl.

„Martin měl v posledním zápase za Spartu kontakt s protihráčem a to je zřejmá souvislost. V klubu absolvoval výstupní vyšetření, které bylo v pořádku. Bolesti hlavy měl, neukázaly se sice během tréninků, ale až při zvýšené zátěži v zápase," uvedl lékař slovenské reprezentace Ján Grauzel.

„Do hlavy mu nevidím... Prostě ho bolela hlava a z nemocničních vyšetření se usoudilo, že nemůže dál hrát. Musíme mu věřit...," uvedl Vůjtek na dresu dvacetiletého talentu slovenského hokeje.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko