Hlavní obsah

Hokejový svaz odmítá, že by obchodoval s dětmi. Z odstupného za hráče nemá žádný příjem

Praha

Právní cestou se chce Český svaz ledního hokeje bránit proti reportáži televize Nova týkající se toho, jak řeší hokejové kluby odstupné za dětské hráče. V tiskové zprávě ji vedení svazu označuje za tendenční a zásadně odmítá televizí užité tvrzení o obchodování s dětmi.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král

Článek

„Používání termínu obchodování s dětmi v této souvislosti se pohybuje na hranici trestněprávní odpovědnosti," stojí v prohlášení výkonného výboru, které médiím zaslal tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

V upoutávce k pořadu bylo uvedeno, že „každý hokejový hráč má svou cenu a tu musí zaplatit svému mateřskému oddílu v případě, že se rozhodne ten klub opustit a chce začít hrát jinde". Mluvčí svazu ale upozorňuje, že přestupní řád v tomto směru nijak nezavazuje rodiče a již vůbec ne mladistvé hráče. Upravuje výlučně vztahy mezi kluby, a to pouze v případě, že se předtím nedohodnou jinak.

Český svaz ledního hokeje navíc nemá z odstupného žádný příjem. Odstupné je výhradně příjmem klubu, přičemž jeho ospravedlnitelnost v minulosti prokázaly nálezy několika soudních a jiných nezávislých institucí. „V České republice uplatňuje odstupné většina kolektivních sportů jako například basketbal, fotbal, volejbal, házená, ale i některé individuální jako tenis a veslování," stojí v tiskové zprávě hokejového svazu.

Svaz si stěžoval na tendeční reportáž

Odstupné podle Zikmunda vychází z toho, že státní podpora sportu u nás patří v rámci Evropské unie k nejnižším a většinu prostředků na výchovu mladých sportovců zajišťují kluby z různých zdrojů samy.

V reportáži bylo užité i srovnání se svazem biatlonu, který podle Novy „dětem rovnou kupuje zbraně za statisíce a po rodičích nic nechce. Holt je to o přístupu, je to o tom, jak mládež ten který svaz bere. Buď je to byznys, kde jde o zisk, nebo služba veřejnosti," zaznělo v reportáži, což je podle Zikmundem rozeslané zprávy jen další důkaz tendenčního pojetí reportáže poškozující zájmy ledního hokeje.

Český svaz biatlonu sdružuje podle oficiálních internetových stránek přibližně celkem 1700 závodníků, zatímco Český svaz ledního hokeje má více než 22 tisíc hráčů a hráček pouze v mládežnických kategoriích a od roku 2010 zdarma rozeslal klubům, které se mládeži věnují, téměř 3 700 sad se základní výstrojí pro nejmenší hokejisty v celkové hodnotě 30,5 miliónu Kč.

Reklama