Hlavní obsah

Zesnulý hokejista Montador daroval svůj mozek na výzkum. Pomůže to řešit žhavý problém?

Toronto

Bývalý kanadský hokejista Steve Montador, který v polovině února nečekaně zemřel, věnoval svůj mozek na výzkum k lékařským účelům. Rozhodl se tak již před pěti lety, kdy ještě oblékal ve slavné NHL dres Buffala. Jeho čin navíc nabral postupem doby na důležitosti, neboť právě v uplynulých letech se staly až příliš četné otřesy mozku v hokeji hodně diskutovaným tématem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

"Nevěděl, kdy ta chvíle přijde, ale věděl, že jakmile nastane, chce darovat svůj mozek. To jen vypovídá o tom, jakým člověkem byl," uvedl pro zámořská média Montadorův bývalý spoluhráč z Calgary Craig Conroy, jenž v současnosti působí u Flames jako asistent generálního manažera. "Samozřejmě, že k tomu došlo až příliš brzy, ale může to někomu jinému pomoci. A to je přesně to, o co mu šlo," doplnil Conroy.

Montador zemřel 15. února v pouhých 35 letech. A to více než rok poté, co ho přetrvávající symptomy otřesu mozku donutily jakožto člena celku Medveščak Záhřeb v Kontinentální lize ukončit hráčskou kariéru. Od té doby už se zkušený zadák, jenž v roce 2004 okusil s Calgary atmosféru finále Stanley Cupu, k profesionálnímu hokeji nevrátil.

Ačkoliv mnozí z jeho přátel a bývalých spoluhráčů o jeho plánu darovat mozek k výzkumu neměli ponětí, příliš je rozhodnutí rodáka z Vancouveru nepřekvapilo. "Byl hodně intelektuálně založený, hledal odpovědi na různé otázky a snažil se zjistit, jak věci fungují a jak je třeba ještě zlepšit. A když mohl darovat mozek proto, aby napomohl zjistit, jak nejlépe postupovat při otřesu mozku a podobných věcí, tak to udělal," prohlásil bývalý bitkař George Parros.

Zdravotní potíže, jež souvisejí s otřesy mozku, jsou pod drobnohledem zejména poté, co v roce 2011 zemřel jiný bitkař Derek Boogaard. Ten před smrtí trpěl chronickými bolestmi hlavy. Vyvolalo je degenerativní onemocnění mozku, příbuzné Alzheimerově chorobě, které bývá způsobeno opakovanými údery do hlavy. Stejný problém byl posmrtně objeven také u Ricka Martina a Boba Proberta.

Montador oblékal v NHL kromě Calgary a Buffala také dresy Floridy, Anaheimu a Bostonu. Jeho kariéru v elitní soutěži ukončil v roce 2012 otřes mozku.

Reklama

  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Česko - Rakousko dnes 17 : 10
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín