Hlavní obsah

Cenu fair play dostal hokejista, který nahlásil pokus o korupci

Praha

Litvínovský hokejový brankář Patrik Spěšný, který nahlásil pokus o ovlivnění zápasu juniorské extraligy, obdržel hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2014. Za celoživotní postoj klub ocenil sedmaosmdesátiletého Rudolfa Baťu, bývalého hokejového rozhodčího a fotbalového funkcionáře.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Litvínovský hokejový brankář Patrik Spěšný obdržel hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2014.

Článek
Fotogalerie

Další hlavní cenu za čin dostaly na dnešním slavnostním vyhlášení v Praze orientační běžkyně Markéta Vandasová a Zuzana Čechová. Obě přerušily závod Českého poháru štafet, aby pomohly soupeřce, kterou napadl roj sršní.

"My Češi jsme féroví a máme základní smysl pro fair play. Pšenka fair play tady určitě kvete," řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Spěšného před utkáním juniorské hokejové extraligy kontaktoval soupeř z Českých Budějovic s nabídkou, aby pomohl ovlivnit výsledek. "Bylo to před zápasem, ještě jsem byl doma, tak mi napsal na facebook. Nabídku stupňoval třikrát, když jsem odmítl. Řekl jsem to tátovi a ten mi poradil, ať to řeknu trenérovi, což jsem udělal, abych mohl v klidu chytat a nestrachoval se, že to zkazím," řekl Spěšný při vyhlášení.

Brankář informoval trenéry Roberta Reichla a Jaroslava Hübla, zápas byl odložen a disciplinární komise svazu zakázala iniciátorovi na rok činnost. Mnozí hokejoví fanoušci jednání mladého litvínovského gólmana ocenili, pro jiné se naopak stal terčem urážek. "Někteří můj čin pochopili, jiní ne," řekl Spěšný.

Baťa se po kariéře hokejového rozhodčího stal neméně uznávaným fotbalovým funkcionářem. Dlouhá léta byl generálním sekretářem svazu, pak mezinárodním sekretářem Sparty a členem komisí UEFA. Oba sporty ho zařadily do Síně slávy. "Je toho v krátké době až dost, ale nesmírně si toho vážím," řekl Baťa.

Pískal na hokejových mistrovstvích světa i olympijských turnajích, nejvíc vzpomínek v něm však zanechala proslulá tzv. série století mezi Kanadou a Sovětským svazem z roku 1972. "Tři zápasy jsem odpískal v Moskvě a jeden v Kanadě. Kanaďané pak jeli do Prahy k přátelskému utkání a vyžádali si mě jako sudího. To bylo velice příjemné," řekl před časem.

Také mezi držiteli dalších cen se objevila řada hokejistů. Diplomy nebo děkovné dopisy za opravení výroku rozhodčího dostali například Lukáš Pech a Adam Polášek ze Sparty, Petr Ton z Komety Brno, zlínský brankář Libor Kašík nebo Ondřej Kovařčík z Třince. Klub fair play ocenil také činy stolního tenisty Lubomíra Pišteje, příbramského fotbalisty Tomáše Zápotočného nebo životní postoje dostihové trenérky Martiny Jelínkové-Růžičkové.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko