Hlavní obsah

Finsko - Česko 6:1Hokejová osmnáctka začala obhajobu stříbra vysokou porážkou s Finy

Aktualizováno

Čeští hokejisté do 18 let zahájili obhajobu stříbrných medailí na mistrovství světa debaklem, v Zugu podlehli Finsku 1:6. V pátek se pokusí o nápravu ve druhém zápase ve skupině B proti Lotyšsku.

Článek

Loni vstoupili svěřenci trenéra Jakuba Petra do šampionátu ve Finsku vysokou výhrou nad Dánskem 9:2 a nakonec došli až k překvapivému stříbru. Tentokrát jim úvod turnaje vůbec nevyšel. V utkání měli celkem patnáct vyloučení a soupeř pětkrát přesilovou hru využil.

"Hráče jsme na kvalitu finského týmu upozorňovali, přesto jsme doplatili na nedisciplinovanost. Tolik oslabení by pohřbilo i mnohem lepší mužstvo než to naše," řekl kouč Petr.

Skóre otevřeli Finové v deváté minutě dokonce ve dvojnásobné početní výhodě, když na trestné lavici byli Zbořil a Hájek. Právě obránce brněnské Komety Hájek se krátce nato postaral střelou od modré o vyrovnání.

"Říkal jsem si, že zápas ještě zvládneme. Bohužel se tak nestalo a dostali jsme facku," řekl Libor Hájek. "Doufám, že nás to probere, v pátek si získáme štěstí zpět na svou stranu a Lotyšům nasázíme. Do zápasu ale chceme jít s pokorou, protože víme, že Lotyši jsou výborní hokejisté."

Finové černým koněm turnaje

Utkání rozhodl úvod druhé třetiny, kdy český tým inkasoval třikrát během čtyř a půl minuty. Zachovo sekání potrestal už po devíti sekundách Saarijärvi, který v 28. minutě vydařenou finskou pasáž uzavřel další brankou, když Zbořil pykal za podražení. Mezitím se trefil Laine. V této dvacetiminutovce finští hráči přestříleli český celek jednoznačně 19:4.

"Zápas se zlomil, když nám Finové utekli dvěma rychlými góly. Pro mě jsou černým koněm turnaje," prohlásil trenér Petr. "Naše disciplína byla nulová. Patnáct vyloučených je šílené, prohrát jsme si proto zasloužili. Na rozhodčí bych to nesváděl, podle mého to fauly byly. Je to pro nás první a doufám že i poslední rána na turnaji," uvedl kapitán David Kaše.

V poslední části se poměr střel vyrovnal, ale skórovali opět Seveřané. Vladaře překonali ještě Tammela a Palmu.

Finové oplatili českému týmu porážku z loňska, kdy na domácím ledě prohráli 3:4 po samostatných nájezdech.

Prohrou začali turnaj i obhájci titulu Američané, kteří prohráli 1:3 s Ruskem. Hrdinou zápasu byl gólman Samsonov, jenž kryl 49 střel.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let ve Švýcarsku:
Skupina B (Zug):
Finsko - ČR 6:1 (1:1, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Niemela (Tavernier), 24. Saarijärvi (Nättinen, Laine), 26. Laine (Puljujärvi), 28. Saarijärvi (Palmu, Nättinen), 43. Tammela (Saarijärvi, Laine), 47. Palmu (Tammela, Laine) - 11. Hájek (Zbořil, Koblížek). Rozhodčí: Rohatsch, Smetana (oba Něm.) - Korba (SR), Tscherrig (Švýc.). Vyloučení: 15:7. Využití: 5:1. Diváci: 315.
Sestava ČR: Vladař - Hájek, Zbořil, Hronek, Krenželok, Kalina, Budík, Adámek - Anděl, Špaček, Kaše - Zacha, Koblížek, Jašek - Suchý, Svoboda, Dufek - Furch, Stránský, Procházka. Trenér: Jakub Petr.
Kanada - Lotyšsko 11:6 (2:3, 6:0, 3:3)
Skupina A (Lucern):
Slovensko - Švédsko 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
Rusko - USA 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Reklama