Hlavní obsah

Česko - USA 2:7Hokejová osmnáctka prohrála ve čtvrtfinále MS s Američany

Čeští hokejisté do 18 let nenavázali na mistrovství světa ve Švýcarsku na stříbro z minulého roku a skončili už ve čtvrtfinále. V repríze loňského finále prohráli svěřenci trenéra Jakuba Petra s obhájci titulu ze Spojených států amerických po nepovedené první třetině vysoko 2:7.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Zacha

Článek

Podle kouče Petra se projevil obrovský rozdíl v individuálních dovednostech hráčů. "Při inkasovaných gólech jsme byli ve správné pozici, ale prohrávali jsme malé individuální souboje. Každý defenzivní systém se v takovém případě pomalu zhroutí. Sportovně přiznávám, že v herním projevu na Američany aktuálně nemáme. Ohlédnu-li se za všemi okolnostmi tohoto turnaje, čtvrtfinále pro nás letos bylo asi maximum," uvedl Petr.

Mladí Američané, kteří měli v základní skupině výrazně aktivní skóre 30:8, začali zostra a dostali se do několika šancí. Český celek jedenáct minut odolával, ale pak Matthews využil přesilovou hru a rozpoutal tím gólové peklo.

Během pouhých čtyř minut vyletělo skóre na 4:0 a gólman Vladař, který v předchozím utkání proti domácímu Švýcarsku vychytal čisté konto, pustil do branky náhradníka Stezku. Zatímco český výběr vyslal v první třetině na americkou branku jen tři střely, opačným směrem jich letělo rovných dvacet.

V druhé třetině se Češi zlepšili a Svoboda snížil, zatímco Stezka zneškodnil několik šancí hráčů USA. Ti ho dvakrát v rychlém sledu překonali až na začátku poslední části, po Zachově snížení uzavřel skóre kapitán Kunin.

"Zápas rozhodla první třetina, když jsme dostali čtyři góly během pár minut. Pak už se to špatně dohánělo. Chtěli jsme pak alespoň vyhrát druhou třetinu, to se nám povedlo. Ve třetí třetině jsme nezvládli nástup a inkasovali další dvě branky," řekl Aleš Stezka.

Loňské finále na šampionátu ve Finsku vyhrál americký tým 5:2, naposledy ho Češi na MS porazili v roce 2002. "Chtěli jsme hrát rychlé protiútoky z dobré obrany, to se nám dařilo hlavně ve druhé třetině, kdy jsme měli hodně šancí. Kdybychom tam proměnili některé přečíslení, bylo by to 4:2 a třetí třetina mohla vypadat úplně jinak. Dostali jsme čtyři góly z předbrankového prostoru, to se na této úrovni nesmí stávat," prohlásil autor první branky Martin Svoboda.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let ve Švýcarsku:
Čtvrtfinále:
ČR - USA 2:7 (0:4, 1:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 28. Svoboda (Furch, Kalina), 53. Zacha (Kaše, Hronek) - 12. Matthews (Fischer, Tkachuk), 12. Keller (Bracco), 13. Floodstrand (Warren, Fitzgerald), 16. Kunin (Fischer), 41. Matthews (Tkachuk, Roslovic), 43. Bracco (Fitzgerald, White), 54. Kunin (Jones, Boka). Rozhodčí: Koch (Švýc.), Solem (Nor.) - Buese (Fin.), Tscherrig (Švýc.). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. Diváci: 542.
Sestava ČR: Vladař (16. Stezka) - Hájek, Zbořil, Hronek, Krenželok, Kalina, Budík, Adámek - Zacha, Špaček, Kaše - Chlapík, Koblížek, Jašek - Stránský, Suchý, Dufek - Anděl, Furch, Svoboda - Procházka. Trenér: Jakub Petr.
Kanada - Švédsko 5:3 (3:1, 1:1, 1:1)
Branky: 7. a 38. Stephens, 6. Harkins, 20. Sideroff, 56. Knott - 8. Carlsson, 23. Eriksson Ek, 56. Grundström.
Finsko - Slovensko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Branky: 7. a 38. Stephens, 6. Harkins, 20. Sideroff, 56. Knott - 8. Carlsson, 23. Eriksson Ek, 56. Grundström.
Švýcarsko - Rusko 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Branky: 33. a 40. Impose, 8. Forrer, 44. Malgin, 52. Volejníček.
O udržení, první zápas:
Lotyšsko - Německo 5:3 (3:1, 1:0, 1:2)

Reklama