Hlavní obsah

Brát peníze měli trenéři i v jiných klubech. Podezřelého Liberec vyhodil, Růžičkovi pomáhal u reprezentace

Praha

Peníze od rodičů za hokejové uplatnění jejich synů měli brát podle zjištění Českého rozhlasu i minimálně další dva hokejoví trenéři. Jeden z nich měl působit v Liberci, jak uvádí reportér Radiožurnálu Janek Kroupa a server isport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Růžička.

Článek

„Při snaze rozkrýt, jak to fungovalo kolem Vladimíra Růžičky, jsme zjistili podobné věci i o jiných trenérech. Třeba v Liberci kvůli tomu už propouštěli a přitom na jméno toho člověka pak narážím v dalších klubech. Fascinuje mě, že hokejové komunitě nevadí, že tam působí někdo s puncem trenéra, který bere peníze," uvedl reportér Kroupa.

Nechtěl být ale konkrétní, dokud rodiče nepřiměje, aby o tom promluvili i na mikrofon, jako se to už stalo v případě Růžičky. „Bojí se, že by mohli být stíháni za předání úplatku. Věrně ale popsali zaběhnutou věc o trenérech, kteří požadovali částky od sta do pěti set tisíc korun," líčil Kroupa.

Mířil za Růžičkou

Podle dnešního článku na serveru iSport.cz je zmíněným trenérem podezřelým z korupčního jednání v libereckém hokeji Jan Šťastný, který prý z tohoto důvodu v klubu skončil před dvěma lety. Podle internetového portálu deníku Sport Šťastný následně zamířil právě za Růžičkou do Slavie, byl jeho skautem na nedávno skončeném světovém šampionátu a nyní bude jeho asistentem v Chomutově.

"Potvrzovat konkrétní jméno nebudu. Asi před rokem a půl jsme tu řešili problém, který na základě nějakých indicií nastal, a nechtěli jsme, aby nepříjemná situace mezi rodiči a tím trenérem byla, a domluvili jsme se na ukončení jeho činnosti, čímž jsme to uzavřeli. Špatná atmosféra měla nádech korupčního jednání," citoval iSport.cz generálního manažera Liberce Ctibora Jecha.

Jeho rukama prošel i Zacha

Podle iSportu šlo o Šťastného, který patřil mezi úspěšné trenéry mládeže a jeho rukama prošli například Pavel Zacha či Filip Chlapík, ale v Liberci náhle skončil. Jech však nechtěl být konkrétní, protože prý informace neměl podložené. "Neměli jsme jediný důkaz, bylo to jen o tom, že se to povídalo, ale v té atmosféře jsme nechtěli pracovat. Nikdo ani poté s ničím konkrétním nikdy nepřišel," uvedl Jech.

Šťastný serveru potvrdil, že jedním z důvodů ukončení spolupráce s Bílými Tygry bylo podezření z korupce. "Filip Pešán (člen sportovního vedení klubu) mi řekl, že jsem si nesedl s viceprezidentem klubu, že jsem sepsul nějakého hráče před rodiči a že jsem měl vzít někde nějaké peníze," řekl Šťastný.

"To bylo všechno, co mi bylo řečeno. Problémem ještě bylo, že jsem v prosinci byl během utkání vyloučen ze střídačky a pod nějakou tíhou jsem si odemkl šatnu rozhodčích a vzal si trenérský průkaz, to se řešilo i na svazu," dodal Šťastný.

Následně podle iSport.cz trénoval na Slavii, pomáhal Růžičkovi s hokejovou školou, dělal skauta českého týmu na uplynulém MS a teď je jeho asistentem v Chomutově. Avšak  jakoukoli souvislost s korupcí odmítá.

Kašpárek: Mouček byl aktivní i v Chomutově

Šéf českého hokeje Tomáš Král již dříve odmítl, že by šlo o plošný obraz českého hokeje. „Určitě nejde o běžnou praxi," tvrdil.

„Funguje to tak, že si vlivní lidé poskytují vzájemné protislužbičky," naznačil Kroupa, podle něhož třeba za Růžičku peníze od rodičů v několika případech bezostyšně vybíral jeho kamarád Jiří Mouček. Jeho aktivitu potvrdil i manažer mládeže v Chomutově Milan Kašpárek s tím, že Mouček tam jednal jménem hráčů jakoby v pozici agenta.

Chomutovský klub zároveň začal vyvíjet výraznou aktivitu směrem k podpoře Růžičky, podává trestní oznámení na Josefa Ptáčníka kvůli pomluvě. Ptáčník senior v rozhovoru pro Blesk uvedl, že jeho synové Martin s Josefem nedostali příležitost hrát v A týmu Pirátů, protože za ně nezaplatil. Vedení chomutovského klubu to striktně odmítá.

Policie celou záležitost už měsíc vyšetřuje, dnes už bývalého kouče reprezentace ale dosud nevyzvala k podání vysvětlení. „Za svého klienta mohu sdělit, že čekáme na předvolání a s orgány činnými v trestním řízení budeme maximálně spolupracovat," uvedl Růžičkův advokát Vít Kučera.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články