Hlavní obsah

Český hokej slaví v zámoří! Bartošák dopomohl Manchesteru k vítězství v AHL

Patrik Bartošák se stal dalším českým hokejistou, který slaví vítězství v AHL. V pátém finále farmářské soutěže klubů z NHL kryl 31 z 32 střel a pomohl tak svému týmu Manchester Monarchs k vítězství 2:1 nad Utica Comets. Manchester, který je farmou Los Angeles Kings od roku 2000, získal Calder Cup poprvé v historii.

Foto: Sport.cz

Patrik Bartošák (vpravo) po vítězství v Calder Cupu.

Článek
Fotogalerie

Za patnáct let se Manchester dokázal dostat dvakrát do finále konference, kde vždy podlehl Hershey Bears (farma Washingtonu Capitals). Postup do finále tak byl pro tým, který své domácí zápasy hraje ve Verizon Wireless Arena, považován za velký úspěch. O to víc těší, že svěřenci Mike Stotherse dokázali celou AHL vyhrát a výrazně se o to zasloužil i Bartošák, který byl v pátém finále vyhlášen hvězdou utkání, když o čisté konto přišel až patnáct vteřin před koncem.

Dvaadvacetiletý rodák z Kopřivnice nastoupil do finálové série až v průběhu třetího finále, kdy střídal Jeana-Francoise Berubeho. Tento zápas byl jediný, jenž patřil finálovému soupeři Manchesteru Utice Comets, která vyhrála 3:2. Od té doby Bartošák za svá záda pustil čtyři puky z padesáti sedmi střel soupeře a zcela zastínil Jacoba Markstroma, který má za sebou padesát startů v NHL za Floridu a Vancouver.

Poslední šance pro městoManchester o svém triumfu rozhodl již v první třetině, když se dostal do dvoubrankového vedení. Počtvrté z pěti utkání se Monarchs ujali vedení, které udrželi a mohli začít slavit.

„Je to úžasné. Po celý rok jsme tvrdě pracovali a nyní jsme vyhráli. Máme opravdu skvělou partu, která si zasloužila vyhrát," pravil pro LA Insider útočník Monarchs Jordan Weal, který byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem playoff 2015 AHL.

Toto vítězství je důležité i pro město. Letos totiž byla poslední možnost, kdy mohli v Manchesteru slavit. Od nové sezóny budou Monarchs působit v Kalifornii ve městě Ontario.

Šestadvacátým vítězným ČechemBartošák tak navázal na úspěšnou předloňskou sezónu, kdy se stal nejlepším brankářem juniorské WHL i celé CHL, která kromě WHL zastřešuje i další dvě juniorské soutěže v zámoří OHL a QMJHL.

Zároveň se stal šestadvacátým Čechem a čtvrtým gólmanem, který Calder Cup získal. Před ním kralovali této soutěži Michal Neuvirth (2009, 2010), Milan Hnilička (2000) a Petr Mrázek (2013).

Finále play off nižší zámořské hokejové ligy AHL - 5. zápas:
Utica - Manchester 1:2 (konečný stav série 1:4).

Reklama

Související témata: