Hlavní obsah

Voráček poprvé v kariéře získal Zlatou hokejku a vážil si, do jaké společnosti se dostal

Karlovy Vary
Aktualizováno

Prožil svou nejlepší sezónu v zámoří, byl nejproduktivnějším českým hráčem i na domácím mistrovství světa a v sobotu večer v karlovarském Grandhotelu Pupp převzal Zlatou hokejku. Útočník Jakub Voráček ve 25 letech ovládl anketu o nejlepšího českého hokejistu poprvé v kariéře, dosud bylo jeho maximem čtvrté místo z roku 2013.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Jakub Voráček se stal poprvé v kariéře vítězem Zlaté hokejky.

Článek
Fotogalerie

„Musím poděkovat všem svým spoluhráčům z klubu i národního týmu. Když se podívám na jména vyrytá na trofeji tak je mi ctí, že mohu mezi nimi být," tvrdil Voráček na pódiu, když třímal v ruce 25 kilogramů vážící bronzovou sošku, která už od roku 1969 tradičně patří všem držitelům Zlaté hokejky. „Je to opravdu hodně těžká trofej," přiznal letošní vítěz, kterého doprovázela americká přítelkyně Nicole a v hledišti měl i oba rodiče.

Útočník Philadelphie skončil s bilancí 22+59 celkově pátý v kanadském bodování NHL. Tři trefy a sedm asistencí si připsal kapitán reprezentace při šampionátu v Praze, kde patřil k tahounům českého týmu, který nakonec obsadil čtvrtou příčku.

Složení elitní desítky 47. ročníku ankety vzešlo ze dvoukolového hlasování uprostřed a na konci sezóny 2014/15, ale definitivní pořadí, které se vyhlašovalo v sobotu pozdě večer, pak určilo hlasování expertů až ve třetím kole, kam se dříve získané hlasy nezapočítávaly.

Za Voráčkem skončil o 64 bodů druhý Jágr, který je s jedenácti triumfy v anketě rekordmanem a mezi desítkou nejlepších figuroval už dvaadvacetkrát. „Moje děkovná řeč je trochu zvláštní, protože vůbec netuším, kolikátý jsem skončil," uvedl na nahrávce ze zámoří Jágr, jenž od roku 1995 nikdy v pořadí nechyběl, přičemž posledních dvanáct ročníků obsadil pokaždé jednu z pomyslných medailových příček. Z letošních laureátů má sérii každoroční účasti v desítce jen Plekanec, který v ní účinkuje pokaždé od roku 2010.

Dorazili jen čtyři hokejisté

Z elitní desítky tohoto ročníku se v sobotu pozdě večer vedle vítěze Voráčka do Karlových Varů dostavili už jen šestý Ručinský, sedmý Francouz a desátý Vrbata. Jágr nyní pobývá v USA, po finále Stanley Cupu se ještě nevrátil domů ani třetí Palát a v cizině by měl být i čtvrtý Hudler. Pátý Plekanec zůstává v Montrealu po boku své manželky Lucie kvůli očekávanému porodu druhého potomka. Osmý Pavelec měl na sobotu naplánovanou účast na charitativní akci v Knovízu a devátý Kovář se minulý týden oženil a je aktuálně na svatební cestě na Seychelských ostrovech.

Martin Ručinský prohlásil, že v něm ještě nedozrálo rozhodnutí, zda má po zisku domácího titulu opravdu skončit s hokejem nebo ještě zkusit jednu sezónu. „Nedám se nikým a ničím tlačit, teď si hlavně potřebuji dát tělo zdravotně do kupy," říkal 44letý útočník. V pozdějším věku než on se do elitní desítky ankety protlačil pouze Dominik Hašek v roce 2010.

Francouzův další milník

Pavel Francouz sice byl s mistry extraligy ještě na soustředění v Turecku, ale jinak už má téměř sbaleno a 4. července odlétá za novým angažmá do ruského Čeljabinsku. „Beru to jako další milník v kariéře a jsem docela zvědavý, co mě čeká. Česká brankářská škola má v KHL dobrý zvuk, tak bych to rád výkony potvrdil," tvrdil gólman, jenž se mezi elitu ve Zlaté hokejce prosadil úplně poprvé.

Radim Vrbata, který je zároveň majitelem boleslavského klubu, se chystá se svými podřízenými jít i v létě na led a odlet za oceán plánuje tak, aby tam jeho starší syn Kryštof mohl včas nastoupit poprvé do školy. „Potvrdilo se mi, že jsem loni při uzavírání nové smlouvy vybral dobrou destinaci. Hrát hokej v kanadském městě je unikátní," vykládal útočník Vancouveru a hodně si vážil své už třetí účasti v elitní desítce ankety.

V karlovarském Grandhotelu Pupp se vyhlašoval i nejlepší junior sezóny, kterým nemohl být ani nikdo jiný než bostonský David Pastrňák, kterému ještě není ani devatenáct roků a už má za sebou úspěšnou sezónu v NHL. Trofej pro nejlepší hokejistku si odnesla Alena Polenská působící v ruském Petrohradu, která výraznou měrou pomohla reprezentaci k návratu do elitní divize MS. Jako sledge hokejista roku byl oceněn Michal Geier z Karlových Varů a prozradil, že jako čerstvý otec dvojčat odmítl nabídku k působení v Rusku.

Výsledky 47. ročníku ankety Zlatá hokejka:
1. Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL) 604 bodů
2. Jaromír Jágr (New Jersey/NHL; Florida Panthers/NHL) 540
3. Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL) 468
4. Jiří Hudler (Calgary Flames/NHL) 420
5. Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL) 340
6. Martin Ručinský 302
7. Pavel Francouz (oba HC Verva Litvínov) 299
8. Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets/NHL) 256
9. Jan Kovář (Metallurg Magnitogorsk/KHL) 223
10. Radim Vrbata (Vancouver Canucks/NHL) 178
Další pořadí (body za součet prvního a druhého kola):
11. Alexander Salák (SKA Petrohrad/KHL; Sibir Novosibirsk/KHL) 164
12. Marek Židlický (New Jersey Devils/NHL; Detroit Red Wings/NHL) 144
13. Viktor Hübl (HC Verva Litvínov) 102
14. Petr Mrázek (Detroit Red Wings/NHL) 90
15. David Pastrňák (Boston Bruins/NHL) 82
16. Jakub Kovář (Avtomobilist Jekatěrinburg/KHL) 72
17. David Krejčí (Boston Bruins/NHL) 70
18. Vladimír Sobotka (Avangard Omsk/KHL) 46
19. Dominik Simon (HC Škoda Plzeň) 42
20. Ondřej Němec (Atlant Mytišči/KHL; CSKA Moskva/KHL) 41

Reklama

Související témata: