Hlavní obsah

Přepišme dějiny! Brankář v Československu předčil zámořskou NHL

Praha

Hokejový pravěk se už samozřejmě do detailu zmapovat nepodaří. Historické záznamy jsou nedokonalé, ale přesto se lze ještě dobrat pozoruhodných informací. Dokonce i toho, že brankářskou masku použil gólman v Československu podle všeho dříve, než se tak stalo v NHL.

Foto: Sport.cz

Clint Benedict v masce z roku 1930.

Článek
Fotogalerie

Fotografie z časopisu Pestrý týden ukazuje, že za Troppauer EV, tým opavských Němců, nastoupil 24. února 1929 proti slavnému pražskému LTC v boji o neoficiálního mistra Československa brankář Stefan Wachmenko s krytem na obličeji.

O objev se zasloužil historik Tomáš Kučera a představil ho na serveru hokej.cz. „Když jsem v digitální verzi obrázkového časopisu Pestrý týden objevil fotku z duelu LTC proti Troppauer EV a na něm muže s maskou, tak jsem nevěřil vlastním očím," uvedl pro web Kučera, který se snaží procházet archivy a hledá střípky z historie.

V NHL byl první Benedict

LTC tehdy v souboji vyhrál 3:1. Zvláštní je, že další dobový tisk na tu dobu nezvyklá pokrývka hlavy nijak nezaujala a nepřipomíná ji. Jen byla zdokumentována fotograficky. Není jasné, co Wachmenka vedlo k tomu, že sáhl po pomůcce, která se v našich krajích začala více objevovat až dlouho poté. A už se to asi ani nikdo nedozví.

Zřejmé je, že masku - zjevně nedokonalou - na sebe vzal dříve než brankář v NHL. Clint Benedict kryt obličeje v prestižní zámořské soutěži použil jako první 20. února 1930. Chytal za Montreal Maroons a po dlouhé pauze způsobené tím, že ho soupeř trefil pukem do tváře a zlomil mu nos, nastoupil s novou částí výzbroje. Ovšem také ještě velmi nedokonalou. A na krátko.

A kam se vůbec Wachmenko zařadil v celosvětovém žebříčku? Dávné dějiny jen mlhavě naznačují, kdo všechno mohl nosit masku ještě dříve. Jistý švédský historik tvrdil, že jako první v Evropě masku použil v roce 1927 Švýcar Charles Fasel z Davosu. Doložit to lze těžko.

Na olympiádě měl první velmi chatrnou ochranu obličeje premiérově v roce 1932 v Lake Placid domácí Franklin Farrel. O čtyři roky později „košík" vylepšil brýlatý Japonec Tejdži Honma. V zámoří prý nosil baseballovou masku při hokeji Edgar Hiscock, gólman týmu Kingston Frontenac, ještě mnohem dříve - prý již v roce 1899.

A pozor. I na dámy došlo. V roce 1927 se v bráně s maskou, kterou jí vyrobil otec, objevila Elizabeth Grahamová z Queen´s Univerzity v Kingstonu.

Novou éru odstartoval Plante

V novodobější hokejové éře je používání masky spjato s Jacquesem Plantem z Montrealu Canadiens. Po zdravotních problémech přišel s laminátovým krytím obličeje. Nejprve v tréninku, a to už v roce 1956. Slavný kouč Toe Blake se zdráhal mu to povolit i v utkání, ale když byl Planteovi 1. listopadu 1959 v zápase s Rangers zlomen nos, vrátil se po šití s maskou. Trenér soptil, ale jiného brankáře neměl, a tak mu nezbylo, než ho nechat na ledě. S maskou Plante zažil báječnou vítěznou sérii. Když ji pak na Blakeovu žádost odložil, tým prohrál. Maska byla navěky omilostněna...

Až po Planteovi začali s maskou experimentovat i gólmani v Československu, včetně tehdy slavného Josefa Mikoláše.

Pro připomenutí - posledním, kdo pro změnu chytal bez masky v profisoutěžích byl Andy Brown. Svůj poslední zápas v NHL bez krytu obličeje odchytal v roce 1974, pak ještě tři roky odvážně čelil pukům ve WHA. V Československu se masku dlouho zdráhal nasadit Marcel Sakáč. V roce 1971 mu na MS zakázali chytat bez krytu, a tak si od spoluhráčů půjčil aspoň přilbu.

A Wachmenko? Osudy prvního gólmana s maskou v Československu jsou nejasné. Povoláním byl hokejista německé národnosti tiskař. Mihnul se i v reprezentaci, do roku 1940 působil v EV. Jeho další životní kroky jsou neznámé.

Reklama

Související témata: