Hlavní obsah

V Moskvě se zrodila mezinárodní hokejová liga veteránů

Moskva

Zástupci šesti evropských hokejových svazů včetně českého podepsali dnes v Moskvě memorandum o vytvoření Ligy hokejových legend, nové soutěže pro internacionály starší 45 let. Oznámila to agentura Interfax. Šéfem soutěže se stal bývalý kapitán ruské reprezentace a hvězda NHL Pavel Bure.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Dominik Hašek byl měl hrát Ligu hokejových legend.

Článek

Liga začne v září v Moskvě zápasem mezi ruskými a světovými legendami, uvedl Interfax. Samotný turnaj odstartuje vyřazovacím kolem, v němž sehrají zápasy Česko se Slovenskem, Rusko s Německem a Finsko se Švédskem. Vítězové postoupí do semifinále, čtvrtým do počtu bude poražený s nejlepším poměrem vstřelených a obdržených branek. Semifinále, finále a utkání o třetí místo se uskuteční v Moskvě. Celkový vítěz veteránského turnaje obdrží putovní pohár.

Podle Interfaxu se mají turnaje zúčastnit zvučná jména světového hokeje minulého století, mezi nimi Rusové Alexandr Jakušev, Vjačeslav Fetisov nebo Alexej Kasatonov, čeští hokejisté Dominik Hašek či Vladimír Růžička, Slovák Peter Šťastný, Fin Jari Kurri nebo švédské hvězdy Bengt-Ake Gustafsson a Nicklas Lidström. Podle Jakuševa, šéfa ruské veteránské reprezentace, se v budoucnu počítá i s účastí severoamerických hokejistů.

O financování projektu ruská média nepřinesla mnoho informací. Se státními subvencemi se podle Interfaxu nepočítá, i když ligu má podpořit ruské ministerstvo sportu.

Nápad vytvořit mezinárodní veteránskou ligu se podle Bureho zrodil před třemi lety během 40. výročí série zápasů sovětských hokejistů s Kanadou v roce 1972. Myšlenku, jejímž autorem je prý Fetisov, podpořili během letošního světového šampionátu v Praze šéf Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel i vedoucí představitelé národních hokejových svazů.

Reklama

Související témata: