Hlavní obsah

Storhamar - Sparta 2:3Sparta v Lize mistrů uspěla nad norským soupeřem, Třinec dostal čtyři góly

Praha
Aktualizováno

Napůl úspěšné byly české hokejové celky v úvodních zápasech Ligy mistrů v Norsku. Zatímco Sparta Praha zvítězila na ledě Storhamaru 3:2, Třinec vstoupil do druhého ročníku elitní soutěže porážkou ve Stavangeru 1:4. Úřadující vicemistr extraligy se prosadil až při tříbrankovém vedení domácích, když se v závěru druhé části trefil Erik Hrňa.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Letní posily Sparty Michal Čajkovský (vlevo), Tomáš Netík (druhý zprava) a Andrej Kudrna (vpravo).

Článek

Pražané na ledě norského vicemistra vedli po první třetině 2:0, jenže domácí dokázali vyrovnat. O výhře Sparty tak nakonec rozhodla až přesilovková trefa slovenského beka Michala Čajkovského ze 48. minuty.

Jako první se mezi střelce zapsal už na začátku čtvrté minuty navrátilec Netík. Vedení pak hájil gólman Pöpperle se svými spoluhráči hlavně ve 13. minutě, kdy musela Sparta na 78 sekund do tří. Vedli si úspěšně. V 17. minutě navíc potrestal chybu domácí lavičky při střídání využitou přesilovkou Kumstát.

Vedení 2:0 se však ve druhé části rozplynulo. Potrestaného Formana poslal ve 27. minutě předčasně zpět do hry Jensen. Pöpperleho poté při šanci Skadsdammena zachránila tyč, ale ve 36. minutě pohotově tečoval puk mimo jeho dosah Ronnild a vyrovnal.

Ve třetí třetině však byl na konci přesilovkové souhry Čajkovský a povedenou ranou bez přípravy vrátil svému týmu vedení. Storhamar v závěru přitlačil Spartu při Bartinkově trestu, když přesilovku umocnil odvoláním gólmana, ale dalšího vyrovnání už se nedočkal.

Třinec neuspěl ve Stavangeru

Třinečtí vstoupili do druhého ročníku Ligy mistrů porážkou na ledě dalšího norského týmu Stavangeru 1:4.

Oceláři sice hráli hned v první minutě přesilovku, jenže tu nevyužili a v polovině šesté minuty jako první inkasovali z hole Dahla-Andersena. Vzápětí neuspěl na druhé straně s vyrovnáním Rákos a favorita nedlouho před přestávkou potrestal druhým gólem Soares.

Ve druhé třetině orazítkoval navíc Kristiansen tyč. Oceláři sice byli střelecky výrazně aktivnější a na střely mezi tyče vyhráli druhé dějství 12:4, na skóre se to však nijak zásadně neprojevilo. Skvěle sehrané přečíslení dvou na jednoho znamenalo ve 38. minutě vedení Seveřanů už 3:0, až 47 vteřin před druhou sirénou korigoval kanonýr Hrňa.

Johansson pak nekompromisní dělovkou z kruhu vyhnal z brankoviště Hrubce, jehož nahradil Hamerlík. Domácí už si však přes některé slibné příležitosti Třince nenechali cenné vítězství vzít.

Hokejová Liga mistrů - 1. kolo:
Skupina M:
Storhamar - HC Sparta Praha 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 27. Jensen (Hotham, Zettergren), 36. Ronnild (Bull, Lindahl) - 4. Netík (Barinka), 19. Kumstát (Čajkovský), 48. Čajkovský (Netík, Barinka). Rozhodčí: Sjöqvist (Švéd.), Hallin - Kilian, Waldejier (všichni Nor.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. Diváci: 4714.
Sestava Sparty: Pöpperle - Polášek, Glenn, Barinka, Čajkovský, Mikuš, Eminger, Švrček - Buchtele, Hlinka, Netík - Kumstát, Pech, Kudrna - Sabolič, Cingel, Forman - Dvořáček, Dragoun, Réway - Procházka. Trenéři: Jandač a Moták.
Skupina L:
Stavanger - HC Oceláři Třinec 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Dahl-Andersen, 19. Soares (Solberg), 38. Balcers (Trettenes, Johannesen), 47. Johansson (Soares, Sertich) - 40. Hrňa (Hrabal). Rozhodčí: Suorsa (Fin.), Hansen - Bakli, Dahl (všichni Nor.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 2659.
Sestava Třince: Hrubec (47. Hamerlík) - Klesla, Nosek, Hrabal, M. Doudera, Foltýn, Linhart, Adámek, L. Doudera - Adamský, Polanský, Dravecký - Hrňa, Plíhal, Kreps - Rákos, Matuš, Irgl - Cienciala, Rufer, Jašek. Trenéři: Kalous a Varaďa.
Další výsledky 1. kola základních skupin Ligy mistrů:
Skupina B:
Djurgaarden - Tappara Tampere 2:4
Skupina C:
Sönderjyske - Salcburk 4:1
Skupina E:
Färjestad - Davos 0:4
Skupina G:
TPS Turku - Linec 6:1
Skupina H:
Košice - Mnichov 2:4
Skupina J:
Krefeld - Kärpät Oulu 0:2 (Huml 1+0)
Skupina K:
Fribourg-Gottéron - Lukko Rauma 3:4 po sam. nájezdech
Skupina N:
Frölunda - Sheffield Steelers 9:1
Skupina O:
Växjö - Braehead Clan 10:2
Skupina P:
Gap Rapaces - Curych 4:5

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko