Hlavní obsah

Na Slovensku zavládne mír, hráči zruší bojkot reprezentace. Co je k tomu přimělo?

Když padesátka nejlepších slovenských hokejistů v čele s Mariány Hossou a Gáboríkem či Zdenem Chárou vyhlásila minulý týden bojkot reprezentace jako protest proti průběhu červnových voleb šéfa tamějšího hokejového svazu, jen málokoho mohlo v té chvíli napadnout, jak rychle bude celý spor zažehnán. Jenže nyní se skutečně zdá, že se rozbouřená hladina u našich východních sousedů uklidní.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský hokejový obránce Zdeno Chára.

Článek

Ve čtvrtek totiž na uzavřené schůzce nalezli společnou řeč nástupce Vladimíra Vůjtka na postu trenéra slovenské reprezentace Zdeno Cíger se zástupcem vzbouřených hráčů Michalem Handzušem. Jeho hlavním požadavkem k ukončení bojkotu byla garance vyhlášení nové volby prezidenta Slovenského svazu ledního hokeje (SZLH).

Na té červnové totiž uspěl dosavadní svazový šéf Igor Nemeček, který porazil protikandidáta Richarda Lintnera, za nímž stáli samotní hráči. Ti následně označili hlasování za nedemokratické a neregulérní, jelikož Nemečkovi měli své hlasy dát i svazoví zaměstnanci.

K prvnímu prolomení ledů došlo ve středu při jednání výkonného výboru SZLH. Nemeček po jeho skončení oznámil, že na nejbližším zasedání SZLH předloží návrh na změnu stanov o volbě prezidenta. Hlasovat by tak mohli už jen členové svazu a kluby, a v příštím roce by na mimořádném kongresu mohlo být zvoleno nové vedení svazu.

Garance nové volby šéfa svazu byla klíčová

„Garance nové volby je pro nás klíčová. Současný prezident pan Nemeček už načrtnul, že způsobů, jakými lze svolat mimořádný kongres, je vícero. Pokud to dořešíme k oboustranné spokojenosti a bude záruka nových voleb, bojkot se zruší a trenér bude moct pracovat s hráči," prohlásil Michal Handzuš po čtvrteční schůzce se Zdenem Cígerem, jíž byl přítomný i Nemeček.

„Každý je nakloněný tomu, abychom celou situaci vyřešili pozitivně. Ještě je potřeba doladit detaily, které jsou velmi důležité. Dohodli jsme se, že na nich zapracujeme a doufáme, že do pondělka vše vyřešíme. Následně zveřejníme, na čem jsme se dohodli," doplnil Handzuš.

O poznání spokojeněji než před pár dny se dnes tvářil i Cíger. Vždyť už začal mít obavy, jak bude skládat reprezentační tým pro listopadový turnaj v Německu. „Už jsem klidnější. Hodnotil bych to jako pozitivní sezení, dostali jsme se blízko k dohodě. Ale počkejme na pondělí, až se vše dá na papír. Potom prozradíme jména mých asistentů a budeme moct pracovat na sestavě. Budu velmi rád, když už všechno tohle skončí," přiznal Cíger.

Reklama

Související témata: