Hlavní obsah

Svaz plní slib. Ze zisku šampionátu vyčlenil 335 miliónů pro mladé hokejisty

Praha
Aktualizováno

Pokud se vaše dítě zajímá o hokej, možná je teď správné období, aby ho začalo i hrát. Český svaz ledního hokeje použije v blízké době 335 miliónů korun ze zisku z letošního mistrovství světa v Praze a Ostravě právě na podporu mládeže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální manažer hokejové reprezentace Slavomír Lener.

Článek

Rekordní počet diváků na MS znamenal i rekordní výdělek, před zdaněním to bylo přibližně 450 miliónů. Podstatná část teď míří za těmi nejmladšími hokejovými ročníky. „Přesně, jak jsme slibovali," řekl generální sekretář svazu Martin Urban.

Do 151 klubů doputuje částka 60 miliónů korun, dále svaz rozešle materiální vybavení v hodnotě 76 miliónů a 101 miliónů získají akademie ČSLH. Vedení českého hokeje navíc rozjíždí zásadní projekt regionálních trenérů a profesionálních koučů mládeže v menších klubech, na což plánuje do roku 2020 uvolnit dalších 98 miliónů. Sečteno a podtrženo, celková suma čítá právě oněch 335 miliónů.

„Chtěli jsme udržet mládež ve světové špičce, což se podařilo. V této fázi věříme, že už ze žádného šampionátu nesestoupíme," tvrdil šéftrenér ČSLH Slavomír Lener, který se zasadil, aby svaz platil 54 profesionálních trenérů, kteří se v klubech budou věnovat právě dětem. Kvalitní vedení by mělo pomoci i rozšíření členské základny, která se v současnosti pohybuje kolem 23 tisíc aktivních hráčů.

„Hlavní je, aby hokej děti bavil. V minulosti byl velký tlak na výsledky, z hokeje odcházely možná i některé budoucí hvězdy. Ale to už teď nezjistíme," povzdechl si Milan Hnilička, trojnásobný mistr světa a šampión z olympiády v Naganu, který je ředitelem projektu profesionálních trenérů mládeže.

Reklama